Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Drottningmodern död, 101 år gammal

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-30

Mycket populär och samlande kraft för brittiska folket

Drottningmodern har avlidit, 101 år gammal. Hon dog i sömnen hemma på slottet Windsor, uppger Backingham Palace.

– Hon var älskad av det brittiska folket och jag och min familj kommer att sakna henne mycket, säger kung Carl Gustaf.

Drottningmodern, som var änka efter kung George VI och mor till den regerande drottningen Elizabeth II, avled på lördagen på slottet Windsor väster om London. Hon dog i stillhet, i sömnen, meddelade Buckingham Palace. På bilden, från 19 juli 2000, med dottersonen kronprins Charles.

”Drottningmodern blev allt mer svag de senaste veckorna efter sin hemska hosta och bröstinfektion under julhelgen”, säger en talesman vid Buckingham Palace.

Drottningmodern, som var änka efter kung George VI och mor till den regerande drottningen Elizabeth II, avled på lördagen på slottet Windsor väster om London. Hon dog i stillhet, i sömnen, meddelade Buckingham Palace.

Prins charles är förkrossad

Kung Carl Gustaf, som med sin familj tillbringar påskhelgen på franska rivieran, låter via hovet meddela följande minnesord över den brittiska drottningmoderns bortgång:

''En grand old lady har gått ur tiden. Vi har alla sett upp till och beundrat henne. Hon hade förmånen att få leva ett långt och rikt liv. Men humor och elegans arbetade hon in i det sista för Storbritannien. Hon var älskad av det brittiska folket och jag och min familj kommer att sakna henne mycket''.

Princ Charles som är på semester i Schweiz sade att han blev fullständigt förkrossad när han fick reda på att drottningmodern dött och vile genast åka tillbaka till Windsor.

Queen Mum, som var britternas smeknamn på henne, hade en tid lidit av sviktande krafter. Men hon hade även efter hundraårsdagen fortsatt att ständigt leende fullgöra sina representativa uppgifter.

Det är till stor del hennes förtjänst att kungahuset är så omtyckt bland britterna.

"Europas farligaste kvinna"

Hon var inte bara Europas slitstarkaste kunglighet utan också mycket betydelsefull som samlande gestalt för britterna, särskilt under andra världskriget då även hon utstod de tyska bombningarna av London i stället för att sätta sig i säkerhet på landsbygden. Tillsammans med Winston Churchill blev hon en symbol för nationens motstånd.

Det inflytande hon hade på britternas moral under andra världskriget fick Adolf HItler att kalla henne ''den farligaste kvinnan i Europa''.

I februari avled hennes yngsta dotter, prinsessan Margaret, som blev 71 år.

Drottningmodern föddes som Elisabeth Bowes-Lyon, den 4 augusti 1900. Hon var det nionde av tio syskon.

Födde två döttrar

1923 gifte hon sig med den unge prins Albert, sedermera George VI, George den V:s andre son. Tre år senare fick de sitt första barn, Elisabeth som nu är drottning av Storbritannien. Margaret-Rose föddes fyra år senare.

I januari 1936 dog kung George V. Prins Alberts äldre bror övertog tronen, men var tvungen att lämna den till sin yngre bror när han valde att gifta sig med en amerikanska.

1952 blev drottningmodern änka och hennes äldsta dotter Elizabeth besteg då tronen.

Pernilla Fagerström, TT