Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rättegången mot Breivik fortsätter

Publicerad 2012-05-21

OSLO. Skottet träffade ryggmärgen och trasade sönder hennes bukspottskörtel, tjocktarm och mjälte.

Marte Gustavsen Ødegården vet inte om hon någonsin kommer att kunna gå normalt.

– Det känns viktigt att folk inser att alla inte har fått sina liv tillbaka. Vissa av oss kämpar fortfarande, säger 18-åringen till NTB.

Tolv vittnen som alla befann sig på Utøya den 22 juli i fjol berättade om den sköra linjen mellan liv och död i förra veckan.

Flera av dem fick allvarliga, men ändå förhållandevis lättläkta skador. Den här veckan fortsätter berättelserna, från ytterligare 21 personer som överlevde Breiviks skott.

Fast för många av dem har rehabiliteringen inte gått lika lätt som för förra veckans vittnen. En 21-årig man som vittnar senare i veckan var en av få som överlevde attacken vid Pumpehuset på ön, där totalt 14 personer dödades. Han sköts flera gånger i magen och fick skador i bland annat magsäcken, levern, lungan och hjärtat.

Lång och krokig väg

Han blev även skjuten i benet, och skadorna där var så allvarliga att hans vänstra ben amputerades.

Och även för 18-åriga Marte Gustavsen Ødegården, som är ett av fem vittnen idag, har vägen tillbaka varit både lång och krokig.

Hon mötte Breivik på Kärleksstigen och sköts med två skott, i ryggen och benet. Skottet i ryggraden träffade så pass fel att läkarna fortfarande inte vet om hon någonsin kommer att gå normalt igen. Först efter 88 dagar vågade de ta bort de smärtstillande medicinerna för den kroniska värk som hon fortfarande lever med.

”Kämpar för våra liv”

– Det har varit viktigt för mig att få fram det, så att inte alla tror att det är över och att alla ungdomar är tillbaka i sina gamla liv. Några av oss är fortfarande på sjukhus och måste fortsätta kämpa för att få våra liv tillbaka, säger hon till NTB.

I dag vittnar också Renate Tårnes, 22, från Bjugn. Hon såg sin pojkvän Snorre Haller dödas innan hon sprang in i ett rum, gömde sig och ringde polisen.

Hennes två minuter och 33 sekunder långa larmsamtal spelades upp under första rättegångsdagen.

Aftonbladet rapporterar minut för minut under hela dagen, med start klockan 08.15.

De vittnar idag:

Hussein Kazemi, 20 år

Hussein Kazemi hade flytt till Norge från kriget och hade varit med i AUF i två veckor när han åkte till Utøya. Han befann sig i Storsalen i Cafébyggnaden. Där sköts han med flera skott och träffades bland annat i båda låren och i höger ankel. Han lyckades fly till Sypspetsen på ön, där han gömde sig i vattnet. Men Breivik fick syn på honom även där och sköt honom ännu en gång. Det skottet orsakade dock inga mer allvarliga skador.

Hanne Hestø Ness, 20 år.

Hanne Hestø Ness befann sig också i Storsalen i Cafébyggnaden. Hon blev skjuten i halsen, i väster överarm och i vänster lillfinger. Skottet i halsen orsakade en halsfraktur och skadade även ryggmärgen. Skottet i armen orsakade benbrott, och skottet i fingret gjorde att man tvingades att amputera en del av lillfingret. Hon låg på sjukhus till den 30 november i fjol.

Marte Fevang Smith, 18 år.

Marte Fevang Smith befann sig på Kärleksstigen och sköts i huvudet med ett skott. Skottet träffade den vänstra sidan av huvudet och orsakade en hjärnblödning. Marte låg på sjukhus i tre dagar.

Marte Gustavsen Ødegården, 18 år.

Marte Gustavsen Ødegården blev skjuten i ryggen med ett skott. Skottet gick in i korsryggens vänstra del, där den förstörde flera nerver och skadade bland annat bukspottskörteln, tjocktarmen och mjälten. Hon är fortfarande inte färdigbehandlad.

Renate Tårnes, 22 år.

Renate Tårnes var tillsammans med sin pojkvän utanför Cafébyggnaden när Breivik sköt mot dem. Hon såg sin pojkvän, Snorre Haller, dödas innan hon sprang in i ett rum inne i byggnaden, gömde sig och ringde polisen. Larmsamtalet varar mindre än tre minuter. Under den tiden avlossas 50 skott.

Vill du ha livebevakningen i ett större fönster?

Högerklicka i chatten---”Denna ram”----”Öppna ram i nytt fönster”--- adressfältet (högst upp). Ändra ”width” till önskad bredd, t.ex. 600