Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ruby, 4, blev akut sjuk på drömresan

Publicerad 2012-06-27

"Det blev en helvetesvecka"

Ruby, 4, blev inlagd på sjukhus med dropp.

Lisa, 30, åkte på semester till Turkiet med dottern Ruby, 4.

Men snart blev dottern så sjuk att hon hamnade på sjukhus med dropp.

– Det var en mardröm, säger Lisa till Aftonbladet.

Avföring i hotellets pool.

Lisas man jobbade fortfarande, och hon bestämde sig för att få en vecka kvalitetstid i solen med dottern Ruby. Därför bokade hon en sista minuten-resa till Turkiet.

Resan gick till fyrstjärniga hotell Bodrum Imperial, i Bodrum på turkiska sydvästkusten den 8 juni. Hotellet är "all inclusive", där all mat ingår.

Skickades till sjukhus

De första två dagarna var som planerat härliga och spenderades vid poolen. Men den tredje dagen blev Ruby plötsligt sjuk.

– Hon blev slö och fick hög feber. Morgonen därpå var Ruby så dålig att vi kontaktade hotellets läkarmottagning, säger Lisa.

Där skickade man efter en bil till en klinik. Där flyttades Ruby snart till en barnklinik, där hon fick ligga med dropp i armen under ett dygn. Hon fick även antibiotika. Lisa lovordar dock vården på sjukhuset som var absolut världsklass.

När Lisa och Ruby återvände till hotellet visade sig flera andra familjer vara drabbade.

– När vi kom tillbaka från sjukhuset kom vi i kontakt med andra drabbade familjer, varav ett flertal barn också blivit inlagda med dropp. Ett barn var på väg in för andra gången. De berättade liknande historier om kräkningar, diarréer, och feber.

De fick också veta att barnpoolen varit avstängd.

– Det hade varit bajs i den, och när vi gick ner och tittade på seneftermiddagen, var bajset fortfarande kvar.

Insjuknade hemma

Väl hemma i Göteborg igen, den 15 juni, insjuknade Lisa med samma symptom.

– Jag fick inte ens behålla matskedar med vätskeersättning. Det var som en förlossning. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Läkaren hemma i Sverige misstänkte matförgiftning och dotterns läkare trodde att vattnet kunde vara smittokällan.

Lisa har ersatts av Fritidsresor med 1800 kronor.

Hon är kritisk till Fritidsresor som hon anser har försökt skylla ifrån sig.

– De uppger att de tagit prover på mat och vatten som de säger ej visat något. Att vi blev sjuka på grund av något annat. Men jag köper inte det. Jag ifrågasatte flera gånger hur man kan låta bajs ligga i 32 graders värme. Dom sa att dom trodde någon hade tagit bort det redan.
– Vi vistades endast på hotellområdet och åt bara mat därifrån och även om man inte dricker vattnet i poolen så räcker det med en droppe för att man skall bli dålig om inte poolen är ren, säger Lisa.

Fritidsresor: "14 personer sjuka"

Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor, beklagar sjukdomsfallen.

– Först och främst är det oerhört beklagligt när någon blir sjuk på semestern. Det är vi de första att beklaga.

Hon uppger att resebolaget fått uppgift om att 14 personer insjuknat på det aktuella hotellet under veckan då Lisa och Ruby var där.

– Siffran ska sättas i perspektiv. Totalt på hotellet bor 1 200 gäster, så det är runt en procent som varit sjuka. Hotellet har rutiner och kontrollerar både vatten i poolen och maten.

– Nu har man gjort extra tester och varken vatten- eller mattesterna visar några avvikelser. Så när det gäller hotellets service och deras hantering är allt som det ska.

Men enligt Lisa vistades hon och dottern enbart på hotellområdet och åt bara hotellets mat. Ändå har de blivit sjuka.

– Det är alltid svårt att spekulera i varför man blir sjuk, om det är värmen, vilka bakterier man är van vid eller annat. Men det viktiga i just det här fallet är att alla hotellets tester visar normala värden.

När det gäller avföringen i poolen, uppger Wahlund att det inte har med sjukdomsfallen att göra.

– Det är en olyckshändelse som hänt på grund av att det är många barn där. Det kan nog alla barnfamiljer känna igen sig i. Det påträffades två dagar efter det att de här personerna insjuknade.

Fotnot: Både Lisa och Ruby är friska i dag.