”Cykeln talar för att det är ett brott”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-08

Englas försvinnande förbryllar och oroar.

– Hittar man inte flickan i dag, är det kritiskt, säger Anders Leicht, Rikspolisstyrelsens expert på försvunna personer.

Här är svar på några av de frågor som allt fler nu ställer sig.

Hur vanligt är det att en okänd gärningsman kidnappar ett barn?

– Synnerligen ovanligt. De få gånger ett barn förs bort i Sverige handlar det som regel om att en förälder tar barnet från den andra föräldern. Och inget av de 1 300 fall av försvunna personer mellan 1999 och 2002 som polisen var inblandad i handlade om ett bortförande. (AL)

Vad talar för att det rör sig om ett brott?

– Cykeln. Varför skulle hon släpa in den i skogen och gömma den? Det är ologiskt. Framför allt när det handlar om en 10-åring. Och om hon ville hålla sig undan skulle hon förmodligen inte försvinna så nära hemmet. Dessutom är det ovanligt att sökandet efter en försvunnen person ska behöva pågå längre än ett dygn. (AL)

Hur länge klarar sig en 10-åring i skogen när det är fuktigt och nollgradigt?

– Generellt sett tre dygn. Du kan klara dig längre än så utan vatten och i upp till 30 dagar utan mat, men blir du blöt och nedkyld går det ganska fort utför. Vätan och kylan är den största hotet. Hittar man inte flickan i dag tisdag är det kritiskt. (AL)

Ska föräldrar i området vara extra oroliga för sina barn nu?

– Nej, det tycker jag inte. Sådant här händer ytterst sällan. Och har det hänt en gång är sannolikheten att det ska hända igen på samma plats mycket mycket liten. (AL)

Polisen hann inte spåra Englas mobiltelefon innan den förlorade strömmen. Går den att spåra ändå?

– Nej, tyvärr. En mobiltelefon som är påslagen skickar med jämna mellanrum ut signaler som talar om var den befinner sig även när den inte används och går därför att spåra till ett visst basstationsområde. Med rätt teknik, så kallad krysspejling, går det att vara mer exakt, men då krävs det att mobilen är på. Eftersom en avstängd mobil inte svarar på signaler går den inte att lokalisera. Man kan i efterhand se i vilket basstationsområde den befann sig när den stängdes av. Men på landsbygden kan det röra sig om ett område på flera mil. (UL)

Vad kan man få ut av ett bilspår?

– Ett bilspår går att jämföra med ett skospår. Har man ett originaldäck att jämföra med kan det ge ganska mycket. Olika däckmodeller har olika mönster och olika fordon har olika bredd mellan hjulen så man kan få fram vilken bilmodell det handlar om. Och om man hittar lämnade avlagringar i spåret kan man dra vissa slutsatser om var fordonet befunnit sig tidigare. Skador eller repor säger också en del, har bilen kört in i en trottoarkant eller dylikt så syns det. All sådan information kan bli viktig – inte minst vid jämförelser med vittnesuppgifter. (SÅP)

Finns det något som talar för självmord?

– Det är inte sannolikt att en 10-åring som försvunnit tagit sitt liv. Det är extremt ovanligt att barn begår självmord. Av de drygt 1 500 personer som begår självmord i Sverige varje år är mellan fyra och sex barn under 15 år. Det är vanligt att barn tänker på saker som liv och död, men det är långt ifrån samma sak som att vara självmordsbenägen. Det ska till stora mått av plågor, ångest och depressionssjukdomar för att bli suicid. De flesta som tar sitt liv är medelålders män. (JB)

Vad är oddsen för att Engla ska hittas levande?

– Det ser inte bra ut. (AL)

Källa: Anders Leicht (AL) – Rikspolisstyrelsens expert på försvunna personer, Urban Landmark (UL) – teknisk expert på Post- och telestyrelsen, Sven-Åke Petters (SÅP) – presstalesman vid polisen i Dalarna, Jan Beskow (JB) – professor i psykiatri och expert på självmord.

Följ ämnen i artikeln