Lid i kapp med tomten i jul

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-11

Nyskrivna humorshowen  Jag har gjort ont” handlar om våra tillkortakommanden i kärlek. Vänta dig en skrattfest med sadistiska undertoner.

En julshow med sadistiska inslag, är detta rätt sätt att komma i julstämning? Ja, om vi ska tro Kulturhusets Humorgäng. I veckan har de premiär med nyskrivna ”Jag har gjort ont”.

Namn: Kalle Haglund Ålder: 32 Bor: Hägersten Gör: Scenkonstnär   Namn: Kalle Westerdahl Ålder: 42 Bor: Årsta Gör: Skådespelare   Namn: Helena Sandström Ålder:30 Bor: ”Alkisudden” (Aspudden) Gör: Skådespelare

- Vi ville att showen skulle handla om olika tillkortakommanden i förhållanden, berättar Kalle Westerdahl, en av showens tre upphovsmakare.

- Vissa har separationsångest, andra har problem med närhet, ytterligare andra är kontrollfreaks. Vi ville berätta om sådana här svagheter på ett roligt sätt. Och så råkade det vara jultider och då fick det bli en julshow.

Det hela började med att Kalle Westerdahl, Kalle Haglund och Helena Sandström kom på att de ville göra något tillsammans. Alla tre var vana vid att skriva eget material och uppträda själva, så hur skulle det nu gå när de skulle skapa något gemensamt? Bra, visade det sig. Grundtanken var att de skulle skriva var sin text, men i slutändan så fungerade texterna så pass bra ihop att de valde att sätta samman dem till en enhet.

- Kalle (Haglund) har bidragit med julinslagen, berättar Kalle Westerdahl. Och själv kommer jag att vara en tomte med ett skägg från Dramaten. Showen är ett sorts ihopsyltat triangeldrama, där samtliga inblandade, även Tomten, tampas med sina relationsproblem.

Vad inspireras du av?

- Jag hämtar mycket från mitt eget liv, men även från andra saker som är bra. Allvarliga saker som inträffar kan ofta göra ont i stunden, men när såren har läkt så går det att göra humor av dem. Jag tror att det var Henrik Schyffert som sa: ”humor är tragedi plus tid”, och det är helt rätt.

Så tragikomik är roligast?

- Ja, eller när det finns ett stråk av smärta. Jobbiga saker blir roliga om de levereras på ett sätt så att andra kan ta till sig dem. Igenkänningshumor fungerar nästan alltid. Humor är ju också ett sätt att tackla världen och ta sig framåt. Ta mig till exempel – jag har blivit biten i snoppen av en schäfer en gång. Det var naturligtvis fruktansvärt - jag trodde att min sexuella karriär var över! Men i dag kan både jag och folk jag berättar det för skratta åt det. I krocken mellan något jävligt jobbigt och något kul, där ligger humorn.

Kan man skämta om allt?

- Man kan skämta om allt, men det är inte säkert att alla tycker att allt är roligt. Alla har ju olika humor – jag tycker till exempel att Borat är jättekul, men det tycker inte Kalle (Haglund). Något som är gemensamt för oss tre som grupp är att vi tar humorn på allvar. Humor är ingenting man ska blaja bort med roliga hattar, utan det ska finnas något mer där. Det låter väldigt pretentiöst, eller hur? Usch, jag hatar att låta pretentiös! Kalle står för att han är det, men jag avskyr det (skratt). I slutändan menar vi i alla fall samma sak.

Vad vill ni åstadkomma med showen?

- Att folk får känna litegrann, har jätteroligt och upplever lite värme i julstressen. Kalle har sagt att han vill göra folk lyckliga. Om det är pretentiöst? Inte alls, det är bara fint.

Och vilken publik tror ni kommer?

- Jag hoppas att alla mina Facebookkompisar kommer. Kalle hälsar att hans kompisar och tillika publik är ”asunga, fräscha och råheta”. Och Helena vill ta hit alla tanter och alla som tycker om humor med hjärta.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-12-10

ANNONS