Butikspersonal trivs på jobbet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-09

”Exceptionellt bra”

Butiksanställda i Sverige har valt rätt land att arbeta i.

En ny studie visar att personalen trivs bäst med sitt jobb – i hela världen.

– De trivs exceptionellt bra med sitt arbete, säger Thomas Andersson som varit med och genomfört studien vid högskolan i Skövde.

Internationell forskning visar att arbetsmiljön för butiksanställda världen över är under all kritik.

– Arbetsgivaren försöker lägga så lite pengar som möjligt på att de ska må bra eller utvecklas, säger Thomas Andersson, docent i företagsekonomi vid högskolan i Skövde till tidningen Arbetsliv.

Skillnaderna är stora

Situationen i Sverige verkar vara den motsatta. Enligt en färsk studie är arbetsförhållandena för svensk butikspersonal bland de bästa i världen.

– Visst, jobben är även här tämligen enkla, men skillnaden är att här kan man uppgradera jobbet genom att ha mer ansvar kopplat till det. Vår åsikt är att det är det som skiljer svensk handel från internationell, säger Tomas Andersson.

Höga värden

Totalt har 3 105 chefer och anställda svarat på hur de trivs på jobbet. Och resultatet är talande. 70 procent av de anställda var mer än nöjda med sina chefer, en av tre gav toppbetyg till trivseln och 74 procent tyckte att kommunikationen med sin chef var bra.

– Det är extremt höga värden. Jag menar att även om man trivs bra så skulle åtminstone jag tveka att sätta högsta betyget. Då finns det ju inget utrymme för förbättring. Men har man inte så höga förväntningar så är det inte så svårt att överträffa dem. Det kan vara en förklaring, säger Thomas Andersson.

Följ ämnen i artikeln