Stod öga mot öga med gärningsmannen – polisen hyllas
Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-04-24
Gärningsmannen som dödade tio personer i Toronto i går siktade mot polisen och sa att han ville bli skjuten.
Nu hyllas polisen för att ha gripit mannen utan att avlossa ett enda skott.
– Polisen verkar ha tagit helt rätt beslut. Det ser ut som ett klockrent exempel, säger polisen Tomas Hellgren Koppelman som utbildar poliser i att hantera terrordåd.
En vittnesfilm från gårdagens attentat i Kanadas största stad Toronto ser ut som från upplösningen av en actionfilm.
Efter att ha kört ihjäl tio personer och skadat minst femton står gärningsmannen, som tros vara Alek Minassian, 25, utanför den vita skåpbilen han använt och siktar mot polis med ett svart föremål. Han påstod också att han hade en pistol i fickan.
”Otroligt svår situation”
Gärningsmannen ropar ”döda mig” flera gånger – han verkar vilja dö genom det som inom polisväsendet kallas ”suicide by cop”.
– Polisen ställdes inför en otroligt svår situation som han löste på ett utomordentligt bra sätt. Det förefaller vara en situation där gärningsmannen vill bli skjuten av polis och det blev han inte, och då får man väl anse det vara ganska lyckat, säger Tomas Koppelman Hellgren, regional insatsledare i Stockholm.
Polisen upprepar sin uppmaning att gärningsmannen ska lägga sig på marken. Till sist lägger han sig på mage och slås i handfängsel.
Tomas Koppelman Hellgren arbetar i Stockholm med att utbilda poliser i hur de ska agera vid terrordåd och pågående dödligt våld.
Är det här ett skolboksexempel?
– Jag har inte tillräckligt med information för att avgöra det, men tittar man på det jag har sett så förefaller polisen ha tagit helt rätt beslut. Det ser ut som ett klockrent exempel.
”Han är en nationalhjälte”
I Kanada hyllas polisen som stoppade den misstänkte gärningsmannen. Det är inte känt vad det fanns för motiv, Alek Minassian kommer att höras under dagen.
– Under mina 30 år har jag aldrig bevittnat en så fruktansvärd händelse, och jag har aldrig sett ett så otroligt polisagerande, säger Mike McCormack, fackordförande för Torontopolisen till Toronto Sun.
– Han är en hjälte. Inte bara här i Toronto, utan en nationalhjälte, säger han om polisen som uppges ha 20 års erfarenhet.
Bryggargatan en väckarklocka
I Sverige blev händelsen på Bryggargatan 2010 en väckarklocka, säger regionala insatsledaren Tomas Koppelman Hellgren.
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab hade islamistiska motiv och för avsikt att döda så många som möjligt. Men hans bomb detonerade på bakgatan Bryggargatan istället för i julkommersen på Drottninggatan, och metallsplittret dödade enbart Abdulwahab själv.
– Vi har tränat väldigt mycket på det här och förändrat vårt ’mindset’ de senaste fem, tio åren. Innan dess kunde vi inte tänka oss att sånt här skulle hända i Sverige. Nu står vi mitt i det och gör allt för att bli så bra som möjligt, säger Tomas Koppelman Hellgren.
Hur ska polisen agera i en sån här situation?
– Det handlar ju om att vi poliser måste ställa oss mellan gärningsmannen och allmänheten, det är vårt sätt att rädda liv. Det man gör är att kommendera med rösten och med egen rörlighet och lägga på processer på gärningsmannen, se till att den får det svårare. Det gäller även att hålla koll på gärningsmannens händer.
Hade gärningsmannen i Toronto istället för att säga att han vill bli skjuten hotat att skjuta polis eller allmänhet hade läget blivit annorlunda.
– Då hotet är riktat mot oss så ställs det ytterligare på sin spets. Vi har ju ett begrepp som vi kallar ”farligast just nu” där vi agerar hela tiden med bedömningar av vad som är farligast i den rådande situationen. Men om vi utsätts för dödligt våld så besvarar vi det med dödligt våld.
Tre dödsskjutningar på kort tid
I Sverige har det inträffat tre polisskjutningar med dödlig utgång under den senaste månaden. En i Luleå den 24 mars, en i Örebro den 27 mars och under natten till i går sköt polisen ihjäl en man som allvarligt misshandlat en kvinna i Stockholm.
Dessa händelser utreds av Särskilda åklagarkammaren och det är inte utrett vad som ligger bakom och om fel begåtts.
Men forskning visar att det förekommer att personer vill ta sitt liv genom att bli skjuten av polis.
– Man måste ju ta hand om personer som inte mår bra och försöka bekämpa gärningsmän som har onda avsikter. Det är en stor skillnad, säger Tomas Koppelman Hellgren.