Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Panik över Islamiska staten framfart får Obama att ta till vapen

Uppenbart är det med extrem motvilja som president Obama till slut bestämt sig för att bomba Islamiska staten.

Han vill ju vara fredsängel, inte krigarpresident.

Men de militanta islamisternas explosiva framfart tvingar honom att handla.

När gruppen Islamiska staten i början av sommaren intog stora delar av norra Irak var Obama kallsinnig till den irakiska regeringens vädjanden om hjälp.

När samma vädjan kommer från det kurdiska styret i norra Irak är Obama beredd att agera.

I motsats till regeringen i Bagdad, som aldrig stått särskilt högt i kurs i Washington, så betraktas kurderna som en pålitlig och kompetent allierad.

När IS rykte fram med imponerande fart i juni så var det kurderna som höll sina ställningar medan Iraks USA-tränade armé la benen på ryggen.

Den senaste veckan har kurdiska styrkor tvingats överge sina posteringar på ett flertal platser i strider med IS. Gruppen har, ironiskt nog med hjälp av kraftfulla amerikanska vapen man snott från Iraks armé, intagit ett antal nya städer. Islamisterna ser nu ut att rycka fram mot det kurdiska styrets huvudstad Arbil. Det vill USA stoppa till nästan varje pris.

Här går gränsen

Gränsen går vid att sätta in marktrupper.

Obama avslutade kriget i Irak 2011 och han vill inte att USA ska bli indraget i ett nytt segdraget inbördeskrig.

Samtidigt inser han att IS utgör ett hot mot amerikanska säkerhetsintressen om de på allvar lyckas etablera en islamistisk stat i delar av Irak, Syrien och kanske Libanon.

Deras brutala styre med avrättningar av oliktänkande, trakasserier av kvinnor och förföljelse av religiösa minoriteter som kristna och yazidier är illa nog. En islamistisk stat med Isis inriktning skulle dessutom bli en tummelplats för jihadister från hela världen som vill slå till med terror mot västvärlden, i synnerhet USA.

Den snabbhet och lätthet med vilken Islamiska staten intagit stora landsområden har skapat något som närmast liknar panik i omvärlden.

IS har skickligt använt sig av social medier för att sprida skräck och sitt revolutionära budskap. Intrycket är att de kunnat ta stora områden snabbt därför att motståndarna skrämts av deras brutala videor på nätet och flytt istället för att strida.

Mäktiga vänner

På sin väg har de kunnat lägga beslag på stora mängder moderna, amerikanska vapen och plundrat banker. IS betraktas nu som den rikaste organisationen bland militanta islamister. God för kanske 15 miljarder kronor.

Men de misstänks även ha fått stöd från mäktiga aktörer i Saudiarabien, Kuwait, Qatar och Turkiet. Inte för att de i sig gillar Isis utan som strategiskt verktyg.

Många i Saudiarabien ser sunnimuslimska Islamiska staten som ett sätt att minska shiamuslimska Irans inflytande i regionen. Och för att stoppa den shiadominerade regeringen i Bagdad från att gå Teherans ärenden i Irak.

Syrienskonflikten har inneburit att kurdernas ställning stärkts i regionen vilket oroar Turkiet som ser IS som ett sätt att minska kurdernas inflytande längs turkiska gränsen.

Stoppa IS

Kan amerikanska bomber stoppa IS?

Säkert kan de åsamka gruppen förluster av manskap och materiel men risken är också att det ökar Islamiska statens sympatier bland radikala muslimer runtom i världen. Varje amerikansk bomb riskerar att föda nya jihadister.

Omvärldens hopp är att IS tagit sig vatten över huvudet genom att på kort tid inta så stora områden. De får svårt att med en så liten rebellstyrka upprätthålla total kontroll över denna landmassa. Särskilt om lokalbefolkningen börjar opponera sig mot deras hårda styre.