Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Reinfeldt: ”Investering oavsett valresultat”

Uppdaterad 2014-05-25 | Publicerad 2014-05-24

Moderaterna går mot ett sämre valresultat i EU-valet jämfört med 2009, visar en mätning från Novus/Ekot.

Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är partiets kampanj allt annat än bortkastad om valet blir en förlust.

– Det är, alldeles oavsett valresultatet, en bra investering inför höstens val, säger han.

Dagen före valet till EU-parlamentet ställde Moderaterna upp med sina tyngsta kort när man valspurtade i Stockholm. När statsminister Fredrik Reinfeldt talade utanför Åhléns på Drottninggatan hade han sällskap av både utrikesminister Carl Bildt och finansminister Anders Borg. Den senaste tiden har de tre turnerat flitigt på olika håll i landet.

Enligt en opinionsmätning som Novus gjort för Ekot, som presenterades i dag, går Moderaterna mot ett sämre valresultat än 2009, då man fick 18,8 procent av rösterna. I dagens mätning landar man på 15,0 procent och är mindre än både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Reinfeldt nöjd med valrörelsen

Men när Fredrik Reinfeldt avslutat sitt tal lyfte han fram att han tycker det varit en bra valrörelse.

– Jag tycker att jag tydligare än tidigare har fått ihop att Europasamarbetet påverkar förutsättningarna för handel och för att många företag ska växa. Många känner igen sig i den beskrivningen, över en miljon jobb är direkt påverkade av hur den inre marknaden fungerar, säger han.

Han lyfte fram att Europasamarbetet gett svenskarna lägre priser på konsumentprodukter, lägre flygpriser och billigare roamingavgifter.

Hur viktigt är valresultatet i morgon för Moderaterna som parti?

– Vi har i två val haft 18 procent och vant oss vid att väljarna har ett annat röstbeteende än i de allmänna valen. Vi ser i opinionsmätningar över Europa att nästan alla större regeringspartier får sämre resultat. Vi är inställda på att det blir en annan typ av valresultat än vad de blir i de allmänna valen, säger han.

"Partiet har fungerat väldigt bra"

Men även om vad än valresultatet blir när rösterna räknats menar Reinfeldt att vårens kampanjande är en viktig investering inför riksdagsvalet i höst.

– Vårt parti har fungerat väldigt bra i valrörelsen. Jag har åkt runt väldigt mycket, vi har knackat väldigt mycket dörr och känt oss väldigt nöjda med vårt budskap, säger han.

Även under söndagen fortsätter Reinfeldt att kampanja. Klockan 13.00 gör han ett stopp och röstar på Tibble Gymnasium i Täby.

Följ ämnen i artikeln