Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trump det bästa som hänt Kina

Donald Trump som USA:s president är det bästa som hänt Kina.

Utan att avlossa ett skott är Kina på väg att fylla tomrummet efter USA som världens ledare.

Kinas president visar också att han är bättre än någon annan på att hantera Trump.

Med tanke på hur mycket Trump utmålat Kina som en skurk, först i valrörelsen men även som president, hade det inte varit förvånande om president Xi Jinping gett miljardären ett något frostigt mottagande.

Istället möttes den amerikanske presidenten av en pompa och ståt som ingen tidigare amerikansk president bevärdigats. Ingen tidigare utländsk statschef har bjudits på middag inne i den förbjudna staten, Kinas symboliska maktcentrum.

Kina har ägnat mycket tid och expertis åt att studera Trumps personlighet och dragit den förmodligen korrekta slutsatsen att bästa sättet att bemöta den amerikanske presidenten är med smicker och överdåd. Kanske behövs det en auktoritär diktator för att begripa fullt ut hur Trump funkar.

Bästa dealen

Till en början fanns det en oro i Peking över hur den nya hyresgästen i Vita huset skulle bemötas. Inte minst med tanke på Trumps tuffa retorik om hur Kina snor amerikanska jobb och manipulerar handeln och sin valuta.

Med facit i hand kunde Kina inte ha fått en bättre deal än Trump.

På punkt efter punkt har han abdikerat från positionen som världens ledare och Kina har kunnat fylla det vakuum som uppstått, exempelvis i kampen mot klimathotet.

En av Trumps första åtgärder som president var att säga upp handelsavtalet i Stilla Havs-regionen, TPP. Istället går Kina nu i täten för ett nytt avtal med Asiens största ekonomier där USA inte finns med. Trump serverade Xi Jinping världen på ett silverfat.

Från tuff till honungslen

Det är första gången sedan relationerna med USA återupprättades under Richard Nixon som en amerikansk president i Kina inte tar ordet mänskliga rättigheter i sin mun. Mycket uppskattat i Peking.

Där Trump förr lät tuff har hans röst blivit honungslen. Det är inte längre Kinas fel av man har ett gigantiskt handelsöverskott gentemot USA. Trumps nya förklaring under besöket i Peking är att tidigare amerikanska presidenter bär skulden.

Till en del kan Trumps ändrade attityd förklaras med att han behöver KInas hjälp med att få Nordkoreas diktator Kim Jong-un att sluta hota med sina kärnvapen. Genom att berömma Kina hoppas Trump få Xi Jinping att vrida åt tumskruvarna mot Nordkorea.

Han är övertygad om att Kina "snabbt och enkelt" kan fixa problemet.

Världens mäktigaste

Normalt brukar USA:s president per automatik kallas världen mäktigaste man. När de två ledarna umgås i Peking framstår det allt tydligare att det epitet förmodligen passar bättre in på Xi Jinping.

Medan Trump kom till Kina med de sämsta opinionssiffrorna som någon amerikansk president haft i modern tid , ett år efter att ha blivit vald, så har Xi Jinping stärkt sin makt.

Efter partikongressen nyligen har han fått sina politiska tankar inskrivna i Kinas grundlag. En ära som tidigare bara gått till Mao Zedong och Deng Xiaoping. Xi Jinping lät vid kongressen bli att som brukligt peka ut en efterträdare. En tydlig fingervisning om att han känner sig tillräckligt stark för att kunna sitta kvar efter den normala mandatperioden på tio år.

Militär uppbyggnad

I motsats till det politiska kaos som präglar USA har Xi Jinping stakat ut en tydlig väg där Kina ska bli världens mäktigaste land. Med den nya Sidenvägen som ska förbinda Kina med Sydasien och Europa kan Kina med fredliga medel skaffa sig ökat inflytande i en rad länder.

Samtidigt pågår en militär uppbyggnad i Sydkinesiska havet där Kina sätter kraft bakom sina territoriella krav i ett område med en av världens viktigaste transportrutter till havs.

Xi Jinpig omfamnar den globalisering som Trump hatar. Medan Trump försöker skaka liv i den dödsdömda kolindustrin satsar Kina hårt på höghastighetsjärnvägar och elbilar.

Tillhör framtiden

Trump tillhör det förgångna. Xi Jinping är framtiden.

Än så länge är denna förändring inte oåterkallelig. Men om Trump fortsätter på den inslagna vägen har vi snart en ny världsordning där Kina är herre på täppan.

För Europa som med sin traditionella allians med USA utgjort en viktig maktfaktor som försvarat demokrati och yttrandefrihet innebär det minskat inflytande. Man tvingas till ökat samarbete med en diktatur.

Kinas värderingar kommer att styra världen snarare än USA:s och Europas.