Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Första kravalldomarna: Flera får fängelsestraff

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-08-07

Polis drabbar samman med invandrarfientliga demonstranter i Rotherham.

Ytterligare tre män döms till fängelsestraff för inblandning i upploppen som skakat Storbritannien den senaste veckan. Omkring 400 personer har gripits och fler domar väntar.

De tre männen döms till mellan 20 och 36 månaders fängelse för våldsamt störande av ordning och för uppvigling till våld. Straffen skärptes eftersom handlingarna anses vara hatbrott, rapporterar BBC.

Tidigare har en 18-åring dömts efter upploppen i Bolton. Tonåringen var den första som dömdes till fängelse i samband med upploppen som bröt ut efter ett knivdåd i Southport den 29 juli.

Ett trettiotal högerextrema protester planeras på onsdagskvällen och nu rustar polisen för nya upplopp. Omkring 6 000 specialpoliser står reda att bekämpa kravallerna som rasar i landet.

Premiärminister Keir Starmer har hållit ännu ett krismöte och lovar att gå hårt mot upprorsmakarna.

500 fängelseplatser

Ytterligare 500 fängelseplatser har frigjorts och fler häktningar väntas. Hittills har omkring 400 personer gripits och ett hundratal poliser skadats i samband med upploppen.

En lista med tilltänkta måltavlor cirkulerar i sociala medier, och nu säger flera flyktingorganisationer och jurister som arbetar med migrationsfrågor att de känner sig hotade.

– De är oroliga, både för egen och för sina klienters skull. Flera av dem träffar och pratar med asylsökande som bor på de flyktingboenden som utsatts för attacker, säger Nick Emmerson från yrkesorganisationen The Law Society.

Flyktingorganisationer måltavlor

En lista med ett fyrtiotal organisationer som hjälper flyktingar, liksom namn och adresser på flera jurister som jobbar med flyktingfrågor, har delats på bland annat meddelandetjänsten Telegram.

– Vi vet ännu inte om det kommer att leda till protester liknande de vi har sett, eller om syftet med att publicera listan är att provocera och skapa oro, säger samhällsminister Jim McMahon till BBC.