Experten: Vapenvila backas inte – på grund av dem

Publicerad 2024-06-03

Itamar Ben Gvir (vänster), Bezalel Smotrich (höger).

USA har lämnat ett förslag på vapenvila i Gaza.

Men två ministrar i Israel driver på kriget – och hotar med att fälla regeringen.

– Vi ser splittringar på olika håll, säger Anders Persson, mellanösternexpert på Linneuniversitetet.

Biden-administrationen i USA har lagt fram ett förslag på vapenvila mellan Hamas och Israel.

Förslaget börjar med en sex veckor lång vapenvila där den israeliska försvarsmakten drar sig ur Gaza. Överenskommelsen ska i sin tur leda till att gisslan släpps av Hamas.

Men vapenvilan har inte mötts med öppna armar av någon aktör.

Två ministrar från högerfalangen i Benjamins Netanyahus regering är upprörda.

Finansminister Bezalel Smotrich från det Religiösa sionistpartiet och säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir från Judisk makt vill sen en total utplåning av Hamas. De har hotat med att lämna regeringen om USA:s förslag skrivs under. Det skulle innebära en politisk kollaps, rapporterar BBC.

– Det finns stora splittringar i allt från israeliska regeringen till krigskabinettet, Anders Persson, mellanösternexpert på Linneuniversitetet.

Netanyahu.

Netanyahu i rävsax

Samtidigt som flera delar av regeringen vill se en fortsatt invasion av Gaza så är det den högerextrema falangen som driver på den mest.

Netanyahu befinner sig nu i en rävsax. Själv har han sagt att han står fast vid att kriga till Hamas förmågor har förintats.

Hans rådgivare Ophir Falk har dock sagt att de accepterat USA:s förslag om vapenvila.

– Det är ett avtal vi har gått med på. Det är inte ett bra avtal men vi vill väldigt gärna få hem alla gisslantagna, säger han, rapporterar Omni.

Men enligt Anders Persson är det snarare något de ställt sig bakom än skrivit under. Och han kallar det inte heller för ett avtal utan en ”plan”.

– Det är en plan som ligger på bordet. Israel har å ena sida sagt att de är villiga att gå med på planen. Men å andra sidan menar man att planen går mot regeringens policy om att nå en total seger över Hamas. Det är olika bud kors och tvärs, säger han.

Netanyahu har en majoritet i regeringen som är lojal så länge han inte stör de andra partierna, menar Anders Persson. Men det har han nu gjort.

Och faktum är att om Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich lämnar sina ministerposter riskerar regeringskoalitionen att falla.

– Regeringskoalitionen kan krackelera om Netanyahu gör en drastisk manöver – vilket en vapenvila med Hamas skulle vara.

”Netanyahu blir tryckt på fler håll och kanter”

Demonstranter protesterade mot regeringen i Tel Aviv under lördagskvällen.

Under gårdagen tog sig 120 000 demonstranter ut på gatorna i Tel Aviv. Deras mål var att snabba på processen av att få hem de som sitter i gisslan.

De vill också att Netanyahu ska avgå och att ett förtidsval ska införas, rapporterar Times of Israel.

– Netanyahu blir tryckt på fler håll och kanter, jag tror att det var de största demonstrationerna sedan den 7 oktober i Israel. Så de växer i styrka, säger Anders Persson.

Han förklarar att demonstranterna vill se en överenskommelse där man får hem dem i gisslan via en vapenvila.

En annan som också hotat med att lämna regeringen om han inte får igenom sin politik är Benny Gantz, medlem i krigskabinettet, rapporterar Al Jazeera.

– Och skulle Benny Gantz lämna regeringen och uppmana sina väljare att protestera skulle demonstrationerna växa ännu mer.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln