Knarksmugglare använde stulna körkort – åtalas

TT

Publicerad 2024-06-21

Ett sönderklippt stulet körkort hittades i en läskburk när tullens spanare genomsökte en av de misstänkta narkotikasmugglarnas bil.

En av de åtalade knarksmugglarna driver själv ett behandlingshem för missbrukare. Det är en av detaljerna som sticker ut i en stor narkotikahärva i Sundsvall som nystats upp av Tullverket.

”Mina medarbetare har under utredningens gång reagerat på det faktum att ett företag som ska behandla och ge stöd till missbrukare, i själva verket har varit ett nav för omfattande smuggling och distribution av narkotiska preparat”, säger Miriam Monsell, utredningsgruppchef vid Tullverkets kriminalavdelning Nord, enligt ett pressmeddelande.

Spaningsarbetet inleddes i december 2023 då man upptäckte två försändelser från Polen med tusentals knarktabletter. Paketen var adresserade till falska mottagare på två stödboenden i Sundsvall.

Tullverket uppger att man därefter, genom fortsatt spaning på personer som hämtade ut misstänkta paket, lyckats koppla tre personer till 13 försändelser från Tyskland, Polen och Tjeckien. Det rör sig om tre män i 35-årsåldern.

En av dem greps i februari. I hans bil hittades paket med närmare 190 000 narkotiska tabletter – samt ett förfalskat körkort. Knarkligan misstänks ha satt i system att hämta ut smuggelpaket med just förfalskade, eller stulna, körkort.

”Vi har upptäckt sex fall där helt oskyldiga människor har fått sina identiteter stulna av den här ligan”, säger Miriam Monsell.

De tre misstänkta männen åtalades på torsdagen för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

De nekar till brott.

Följ ämnen i artikeln