Zelenskyj vill slå mot mål inne i Ryssland med donerade vapen

Publicerad 2024-05-18

Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina har bett USA om hjälp att kartlägga militära mål inne i Ryssland.

Samtidigt vill de få tillåtelse att attackera målen med vapen som donerats av allierade.

– De kan skjuta alla vapen från sitt territorium mot oss. Det är den största fördelen Ryssland har, säger Zelenskyj till AFP.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber nu USA om hjälp att identifiera militära mål på ryskt territorium för att landet ska kunna slå mot fienden med sina egna vapen, skriver Wall Street Journal.

Men Zelenskyj är också kritisk till att de inte tillåts slå mot mål inne i Ryssland med vapen som donerats. Nu har han bett Biden-administrationen att häva den restriktionen.

– Vi kan inte göra något mot deras system som är på ryskt territorium, säger Zelenskyj i en intervju med AFP.

Vladimir Putin.

Vill undvika eskalering

Om Joe Biden häver restriktionen skulle det innebära ett stort skifte inom administrationen, som arbetat för att undvika en eskalering i konflikten med Moskva.

”Vi uppmuntrar eller möjliggör inte attacker inne i Ryssland, vilket har varit vår långvariga policy”, säger en talesperson för Vita huset rapporterar Wall Street Journal.

Zelenskyj önskemål kommer efter att ryssarna haft sina största territoriella framgångar i Ukraina på nästan 18 månader i den nordöstra regionen Charkiv.

Inför den senaste ryska motoffensiven kunde ukrainsk underrättelsetjänst se hur Ryssland samlade tiotusentals soldater på andra sidan gränsen, väl medvetna om att Ukraina inte kunde attackera dem med amerikanska vapen, enligt Politico.

Behöver fler soldater

Samtidigt har Ukraina problem att rekrytera nya soldater och befintliga trupper är utmattade efter att de inte bytts av. Många har stridit i mer än två år.

– Vi måste göra det här så att killarna har en normal rotation. Då kommer deras moral att förbättras. Det är en fråga om deras fysiska styrka och rättvisa, säger Zelenskyj till AFP.

Dessutom menar han att landet bara har en fjärdedel av det luftförsvar som krävs för att försvara landet.

– För att Ryssland inte ska ha luftherravälde skulle vårt flygvapen behöva 120 till 130 moderna flygplan för att kunna försvara luftrummet mot de 300 ryska.