Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Generallöjtnant Michael Claesson blir ny ÖB

Publicerad 2024-06-07

Michael Claesson blir ny överbefälhavare för Försvarsmakten.

Han tillträder 1 oktober.

– Jag är mycket hedrad och ödmjuk inför det viktiga uppdrag jag fått, säger han.

På en pressträff med statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonsson presenterades Generallöjtnant Michael Claesson som ny överbefälhavare för Försvarsmakten.

Michael Claesson kommer senast från sitt jobb som chef för försvarsstaben. I och med sin nya roll som ÖB befordras han till general av regeringen.

– Michael Claesson är en mycket meriterande blivande ÖB. Han har lång erfarenhet i olika befattningar inom Förvarsmakten, senast som insatschef och chef för försvarsstaben, säger Ulf Kristersson.

Han har också suttit med som militär rådgivare i försvarsdepartementet och utrikesdepartementet. Under sin militära karriär tjänstgjorde han i Kosovo och Afghanistan.

Försvarsmaktens nya ÖB.

Några centrala uppgifter för Michael Claesson har lagts fram av regeringen. Dessa är fortsatt tillväxt för Försvarsmakten, att fullfölja inträdet i Nato, fullfölja stödet till Ukraina och att vidareutveckla samarbetet mellan det militära och civila försvaret, enligt Ulf Kristersson.

– Mycket behöver hända snabbare och resurserna kommer öka kraftigt. Fokus kommer ligga på att stärka krigsförbandens operativa förmåga, säger Pål Jonsson.

Han fortsätter:

– Sammantaget kommer perioden fram till 2030 innebära några av de största förändringarna av svenskt försvar på många år.

Michael Claesson är stolt över den nya tjänsten:

– Jag är mycket hedrad och ödmjuk inför det viktiga uppdrag jag fått, säger han.

Under pressträffen beskriver han några av de säkerhetsutmaningar han står inför.

– Precis som statsministern och försvarsministern pekar på befinner vi oss i en allvarlig tid och säkerhetsutmaningarna är många och komplexa med flera pågående krig, kriser och konflikter, säger han.

Michael Claesson och Ulf Kristersson under pressträffen.

F16 till Ukraina: ”Där ligger huvudmålet”

Den 28 maj ombads regeringen att pausa leveransen av stridsflygplanet Jas Gripen till Ukraina. Det beror på att fokus ska ligga på att införa flygsystemet med amerikanska F16. Michael Claesson beskriver att de fått ett ”starkt intryck från internationella kollegor att avvakta”.

– Det för att fullfölja träningen med F16. Och där ligger huvudmålet tillsammans med att stödja Ukraina med de övervakningsflygplan regeringen donerat, säger han till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Jag ser det som en robust lösning i sikte och då ska vi stödja den. Samtidigt behöver vi har två tankar i huvudet med de närtida problem samtidigt som vi inte utesluter fortsatt stöd bortom den akuta fasen.

Han tillträder som ÖB 1 oktober.