Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

5 punkter om springnotan i Malmö

Publicerad 2024-06-14

Restaurang Atmosfär i Malmö.

Under julhelgen i fjol åt och drack ett stort sällskap för drygt 82 000 kronor på en restaurang i Malmö.

När det var dags att betala för den stora kvällsvarden flydde middagsgästerna i taxibilar.

Nu är sex personer misstänkta för grovt bedrägeri.

1. Middag för 35 personer

Det misstänkta brottet ägde rum på juldagen förra året på restaurangen Atmosfär i Malmö. Ett sällskap på totalt 35 personer åt middag för drygt 82 000 kronor. Men när mat och dryck skulle betalas lämnade sällskapet restaurangen i taxibilar.

Polisen larmades då till platsen.

Efter flera vändor är nu sex personer misstänka för flera fall av grovt bedrägeri.

2. Kravet – betala inom 24 timmar

En man i 40-årsåldern kom i kontakt med Atmosfärs restaurangägare efter springnotan. Mannen deltog i den stora festmåltiden. Enligt honom kom han överens med ägaren om att notan skulle betalas via faktura, rapporterar Sydsvenskan.

Uppgifterna har ägaren förnekat.

Restaurangägare ska under samtalet ha gett mannen 24 timmar på sig att betala fakturan – vilket mannen inte gjorde.

Enligt Sydsvenskan är mannen i 40-årsåldern tidigare dömd för 87 fall av bedrägeri. Det är dock oklart om mannen är en av de sex som åklagaren nu misstänker för grovt bedrägeri.

Åklagaren Henrik Nordquist.

3. Förundersökningen lades ner

Utredningen om springnotan lades ned av polis redan den 8 januari 2024, då ärendet ansågs var civilrättsligt. Vilket innebär att händelsen enligt polisen inte föll under brottsbalken.

Polisen menade att det var upp till restaurangen själva att driva in pengarna via ett inkassoföretag. Men utredningen öppnades igen efter att åklagaren Henrik Nordquist läst om fallet i tidningen.

Åklagaren var tidigare inte involverad i utredningen av springnotan. Men i rollen som åklagare hade han rätt att begära att polisens beslut omprövades.

– Jag har full respekt för polisens beslut. Polisen har gjort sin bedömning, jag gör en annan bedömning, säger Henrik Nordquist till Sydsvenskan.

4. Sex personer är misstänkta

Nu har åtal väckts mot sex personer.

Under våren växte utredningen. Enligt Henrik Nordquist ska de inblandade personerna ha varit delaktiga i ett 20-tal grova bedrägerier för över en miljon kronor.

– Jag har i dag väckt åtal mot fyra stycken personer som är frihetsberövade, säger åklagaren Henrik Nordquist under en pressträff på fredagen.

Ytterligare två person, som inte är frihetsberövade, är också misstänkta.

– Typen utav varor och tjänster det rör sig om är allt mellan himmel och jord. Alltifrån godis, skor, livsmedel, till att vara på trampolinpark, spa, restauranger, säger åklagaren Henrik Nordquist. och fortsätter:

– Jag har väckt åtal för en mängd framför allt grova bedrägerier. Jag bedömer att mörkertalet är stort. Jag tror att det här har varit väldigt omfattande och att vi endast har skrapat på ytan.

5. Misstanken – bedrägeri för en miljon kronor

Kvartetten häktades den 21 mars. Detta efter att utredningen växt under våren.

Enligt åklagaren handlar det om bedrägerier för över en miljon kronor under perioden augusti 2022 till mars 2024.

I stämningsansökan skriver åklagaren att de misstänkta personerna skapat ideella föreningar i
skens skull i syfte att användas för brott.

När de visat upp föreningarnas organisationsnummer ska de ha kunnat handla varor, ätit middagar och genomföra aktiviteter via fakturor som sedan inte betalades.

Bland annat misstänks de inblandade ha lurat till sig mat värd drygt 7 000 kronor under ett besök på restaurangkedjan Max i Lund i februari 2023, enligt stämningsansökan.

Vid ett tillfälle misstänks de inblandade för att ha handlat på en Icabutik i Varbergs kommun för 18 544 kronor – utan att betala.

Följ ämnen i artikeln