Kvinna sköts till döds av polis – Biden fördömer

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-07-23 09.04

36-åriga Sonya Massey dödades av en polisman när hon ringt efter hjälp.

När en kvinna ringde polisen för att hon var rädd att någon brutit sig in i hennes hus blev hon skjuten i huvudet av polisen. Dödsskjutningen, som fångats på film, väcker avsky i USA.

Det var den 6 juli som Sonya Massey, 36 år, trodde att någon brutit sig in i hennes hem i Springfield i Illinois. Efter att polisen sökt igenom huset utbröt en ordväxling om en kastrull kokande vatten som stod på spisen. Trots att den svarta kvinnan ber polismannen om ursäkt och inte beter sig hotfullt skjuts hon tre gånger i huvudet och dör omedelbart.

Under måndagen släpptes en video – polismannens kroppskamera – där det brutala händelseförloppet kan följas i detalj. Polismannen, som är vit, sitter häktad och är anklagad för mord.

Videon väcker åter debatten om det brutala våldet från polisen som många svarta upplever i USA. Under senare år har flera personer skjutits till döds av polisen, när de ringt larmcentralen för hjälp.

I ett uttalande säger president Joe Biden att Sonya Massey borde ha varit vid liv i dag.

”Sonya ringde polisen eftersom hon var orolig för en inkräktare. När vi ringer efter hjälp borde vi alla som amerikaner kunna göra det utan att frukta för våra liv. Sonyas död påminner oss om att svarta amerikaner alltför ofta är rädda för sin säkerhet på ett sätt som många av oss andra inte är”, skriver Biden.

Polismannen, Sean Grayson, 30 år, riskerar livstids fängelse för mord om han döms.