Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ryssland: Vi har intagit småstad i öst

TT

Publicerad 2024-09-26 11.35

En ukrainsk soldat med en hund vid fronten utanför Pokrovsk i Donetsk. Bilden togs i onsdags förra veckan.

Rysslands militär säger sig ha tagit kontrollen över en liten stad i Donetsk i östra Ukraina. Det är ett av de större avancemangen under de senaste veckornas hårda strider.

Staden Ukrajinsk ligger strax sydost om den hårt omstridda staden Pokrovsk, som de ryska invasionsstyrkorna sedan en tid tillbaka har haft siktet inställt på. Den hade före det större krigsutbrottet omkring 10 000 invånare.

Ukrajinsk har ”befriats”, enligt försvarsdepartementet i Moskva. I departementets senaste dygnsrapport om hur det går i kriget – där det endast brukar redogöra för påstådda ryska framgångar – benämns staden som en del av den så kallade Folkrepubliken Donetsk som tagit form under rysk översyn.

Ukrajinsk ligger ungefär tre mil väster om den regionala huvudstaden Donetsk, som har stått under rysk kontroll sedan hösten 2022.

Under de senaste veckorna har Ryssland fortsatt driva på en offensiv i östra Ukraina för att nå ett genombrott – samtidigt som Ukraina har satsat i motsatt riktning och ockuperat en del av Ryssland, vilket har setts som en tilltänkt avledningsmanöver.

Under natten till torsdag störtade ryska robotar och drönare mot Ukrainas huvudstad Kiev under fem timmars tid, enligt rapport från den ukrainska sidan.

Anfallsvågen ser ut att ha varit riktat mot elnätet, men den stora merparten av projektilerna sköts ned av luftvärnet. Ukrainska myndigheter rapporterar egendomsskador på marken.

Ryska anfall riktades mot fler regioner under natten. I Odessa dödades en civil kvinna i 60-årsåldern när en robot slog ned, enligt guvernören där.