Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Orkanen Helene drar in i Florida – en död

Uppdaterad 04.38 | Publicerad 2024-09-26 22.08

Orkanen Helene spås bli den värsta som drabbat USA på över ett år.

Under natten mot fredagen drog den in över Florida.

Första dödsoffret färdades i en bil som träffades av en fallande vägskylt.

Följ ämnen

Orkanen Helene fortsatte under hela torsdagen att intensifieras. Efter att den uppgraderats från en tropisk storm började den under den tidiga fredagsmorgonen, svensk tid, att dra in över land med förödande kraft.

Myndigheterna klassar Helene som en ”extremt farlig” orkan i kategori fyra på den femgradiga skalan, rapporterar CNN. Enligt National Hurricane Center kan vindarna nå hastigheter på mer än 225 kilometer i timmen.

I Florida riskerar orkanen att skapa en extrema vattenstånd – på sina ställen så höga som 6,1 meter. Redan under torsdagskvällen nådde en försmak av ovädret kusten och orsakade strömavbrott för över 100 000 hushåll. Timmar senare hade elen försvunnit hos ytterligare 600 000 abonnenter, enligt NBC.

Första dödsoffret för Helene satt i en bil som träffades av en vägskylt.

Dog av fallande skylt

Under natten mot fredagen rapporterade lokala medier om orkanens första dödsoffer. Föraren miste livet när en bil på motorvägen I-4 i Tampa träffades av en nerblåst vägskylt.

Flera obligatoriska evakueringsorder har utfärdats i Florida och myndigheter uppmanar befolkningen att ta varningarna på största allvar. Tiotusentals invånare har redan gett sig av.

– Ni har fortfarande tid att fly, men förhållandena kommer snabbt att försämras, sa Michael Brennan, chef på National Hurricane Center, enligt BBC.

I en uppdatering på Facebook skriver polisen i Taylor county att de som valt att inte fly ska skriva ner namn och personnummer på sina armar eller ben.

”Använd en permanent penna så att du kan bli identifierad och din familj kan underrättas”, löd uppmaningen.

Vid 04.30-tiden på fredagsmorgonen var orkanvirveln på väg in över land i Florida. Delstatens huvudstad Tallahassee gör sig nu redo för en direkt träff, rapporterar CNN.

Väg avstängd innan

Satellitbild på Helene.

Största på över ett år

Orkanen väntas bli den värsta som drabbat USA på över ett år. Den förutspås växa till en av de största orkanerna i Mexikanska golfen under det senaste århundradet, uppger orkanexperten Michael Lowry för CNN.

Floridas guvernör Ron DeSantis uppger att nästan hela delstaten är under beredskap inför orkanens ankomst. Ett omfattande sök- och räddningsteam har kallats in och man har öppnat upp skyddsrum för boenden i drabbade områden. Han uppmanar invånare i de drabbade regionerna att lämna så snart som möjligt.

Två flygplatser i Florida har stängt ner all trafik på torsdagen. Hittills har över 1 000 flyg runtom i landet ställts in.

Nödläge har utlysts i Florida, Georgia och North Carolina.

Översvämmmade Madeira Beach.

Följ ämnen i artikeln