Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stödpaketet "nödvändigt och viktigt" för Ukraina

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2024-05-29

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Sveriges nya militära stödpaket till Ukraina kommer att hjälpa vid fronten. Men också stärka landet på sikt, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det är ett nödvändigt och viktigt paket, säger han.

Paketet innehåller bland annat två radarspanings- och ledningsflygplan av modellen ASC 890, hela det svenska beståndet av pansarbandvagn 302 och artillerigranater.

– I likhet med våra andra paket är det nödvändigt för att Ukraina ska kunna fortsätta, dels försvara sig, dels också på sikt öka den ukrainska förmågan att befria landet. Framför allt artilleriammunitionen är oerhört viktig vid fronten just nu, säger Joakim Paasikivi, lärare vid Försvarshögskolan.

”Skickar en signal”

Flygplanen är ett komplement till de utlovade F-16-planen från andra länder.

– Det skickar en signal till Ryssland att vårt stöd är bestående och kapacitetsuppbyggande. Det kommer en framtid då Ukraina fortfarande kommer att ha en jobbig granne, men också ha en egen förmåga att försvara och säkra sina gränser, säger Paasikivi.

Enligt regeringen innebär stödpaketet en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan.

Paasikivi vill inte kommentera Sveriges försvar i sak. Men han påminner om vad Nato-topparna Jens Stoltenberg och Rob Bauer sagt, om valet mellan att rusta upp det nationella försvaret för att stärka Nato gemensamma förmåga eller donera vapen till Ukraina:

– Då är det stöd till Ukraina som gäller. Här har Natos budskap varit väldigt klart och det förefaller som att regeringen har tagit det ad notam, säger han.

– Det bästa försvaret av Europa just nu sker på gränsen mellan Ukraina och Ryssland.

”Bra mycket dyrare”

Enligt Per Olsson, forskare i försvarsekonomi vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är det svårt att veta hur lång tid och till vilken kostnad Sverige kommer att kunna ersätta utrustningen.

– Förhoppningsvis är beslutet avvägt så att förmågetappet är hanterbart, säger han och tillägger att notan kan bli hög.

– Har vi donerat ett visst värde och ska återanskaffa motsvarande materiel i dag så kommer det att bli bra mycket dyrare.

Flygplanen var på väg att fasas ut och två ersättare, en modell kallad S106, är beställda sedan tidigare. Den ordern skyndas nu på samtidigt som ytterligare ett plan köps in.

Granater har i och med kriget i Ukraina blivit en bristvara och flera initiativ pågår för att få fart på produktionen.

– Det är en jätteutmaning. EU:s mål är en gemensam produktionskapacitet på två miljoner artillerigranater från 2025, men det är en bra bit kvar, säger Olsson.