Nordkorea testar "superstor" stridsspets

TT-AFP

Publicerad 2024-07-02 08.09

En tv-skärm på en tågstation i Sydkorea visar den nordkoreanska roboten som skjutits upp i dag.

Nordkorea har med framgång testat en ny taktisk ballistisk robot som kan bära ”superstora” stridsspetsar, uppger nordkoreansk statskontrollerad media.

Roboten uppges kunna bära en stridsspets upp till 4,5 ton och landet uppger att fler tester kommer genomföras senare under juli för att testa robotens kapacitet.

Vapnet beskrivs i nordkoreansk media som en ”superstor stridsspets” där man avsiktligt utelämnat ordet ”kärnvapen”, enligt den sydkoreanska analytikern Hong Min.

– Men eftersom den är kapabel att bära en kärnstridsspets kan den betraktas som ett kärnvapen, säger Hong Min till nyhetsbyrån AFP.

På andra sidan gränsen, i Sydkoreas huvudstad Seoul, kallar man de nordkoreanska påståendena om det lyckade testet för en ”lögn”. Man pekar på att en av de testade robotarna tagit en bana som skulle kunna antyda att den exploderat i luften över Nordkorea.

Robottestet sker i tid av stor oro mellan de båda ärkefienderna Nord- och Sydkorea.

Under flera veckors tid har ett propagandakrig utspelat sig på Koreahalvön där bland annat ballonger fyllda med skräp, bajs och fimpar skickats från den nordliga grannen.

Sydkorea å sin sida har placerat ut gigantiska högtalare riktade mot norr med nyhetssändningar och k-pop strömmats ut.