Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Frankrikes nya regering uppges luta åt höger

TT-AFP

Publicerad 2024-09-19 22.09

Frankrikes premiärminister Michel Barnier. Arkivbild.

Frankrikes premiärminister Michel Barnier försöker sätta punkt för månader av politiskt dödläge genom att lägga fram ett förslag till en ny regering.

EU- och brexit-veteranen Barniers förslag verkar inte innehålla några större överraskningar eller tunga namn – men ser enligt uppgifter till AFP ut att luta åt höger, jämfört med den tidigare centerregeringen.

Ministern för Europafrågor Jean-Noël Barrot föreslås bli utrikesminister, uppger en anonym källa som står president Emmanuel Macrons fraktion nära.

Bruno Retailleau, gruppledare för högerpartiet Republikanerna i senaten, föreslås ta över inrikesdepartementet, enligt källor som talat med AFP. Att ansvara för inrikesdepartementet – som polis och inrikessäkerhet – skulle ses som en stor framgång för högern.

En nyckelperson som uppges stanna kvar i sin position är försvarsminister Sébastien Lecornu som sägs ha en nära relation med Macron.

Barnier var i Elyséepalatset sent på torsdagen för att diskutera nomineringarna med presidenten. Det är fortfarande oklart när listan kommer att offentliggöras, men troligtvis på fredag.

Efter utnämningen av Barnier som premiärminister rasade yttervänstern eftersom vänsteralliansen NFP blev störst i sommarens val.