Benny Gantz lämnar Israels regering i protest

TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

Benny Gantz under söndagens uttalande.

Benny Gantz, som leder partiet Styrka för Israel, lämnar Israels regering, meddelar han i ett tv-sänt tal enligt flera medier.

– Ett svårt och smärtsamt beslut, säger han i talet.

Avhoppet sker i protest mot hur premiärminister Benjamin Netanyahu hanterat kriget i Gaza.

Gantz anses ofta vara Netanyahus främsta politiska utmanare.

Han har suttit i Israels beslutsfattande krigskabinett, som bara har tre medlemmar, sedan strax efter Hamas terrordåd den 7 oktober då kriget i Gaza bröt ut.

När han nu avgår består kabinettet bara av Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant, båda från Likudpartiet.

Ställde ultimatum

Generalen och före detta överbefälhavaren Gantz har i flera veckor hotat med att avgå om inte Netanyahu godkänner en efterkrigsplan senast den 8 juni.

Gantz hade i sitt ultimatum bland annat ställt krav om att få hem alla ur gisslan, men också att ett internationellt styre ska skapas för ett demilitariserat Gaza efter kriget.

Under lördagen, då tidsfristen gick ut, skulle Gantz hålla en pressträff, då han troligtvis skulle meddela sin avgång. Men nyheten om att Israels militär fritagit fyra gisslan fick honom att skjuta upp uttalandet.

Netanyahus regering är klämd mellan mittenkrafter som Gantz och extremhögern, som också har ministerposter och har satt upp sina egna ultimatum för att inte spräcka regeringen.

Ökar ytterhögerns inflytande?

Gantz avhopp bedöms troligtvis inte fälla den brokiga koalitionsregeringen, eftersom en majoritet i parlamentet fortfarande står bakom Netanyahu. Däremot tros det innebära att premiärministern blir allt mer beroende av allierade på ytterhögerkanten.

Den högerextrema säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir skriver på sociala medier att han nu kräver en plats i krigskabinettet. Israeliska medier rapporterar däremot att Netanyahu i stället överväger att lägga ned kabinettet.

I sitt tal säger Benny Gantz att Netanyahu gjort det omöjligt att nå en total seger i Gaza, och att regeringen bör prioritera att få hem gisslan över politisk överlevnad.

Benjamin Netanyahu ber Gantz att stanna.

”Benny, det är inte dags att ge upp striden – det är dags att förena våra krafter”, skriver premiärministern på X.