Trafikproblem i Stockholms tunnelbana

TT

Publicerad 2020-12-18

Det är stopp i trafiken på tunnelbanans blå linje i Stockholm. Arkivbild.

Fredagsmorgonen har präglats av stora störningar i Stockholms tunnelbana. Sedan åttatiden är trafiken återigen i gång på röda och gröna linjen – men stora störningar återstår på blå linjen.

– Det har varit en besvärlig morgon, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL.

Under fredagsmorgonen drabbades både gröna, röda och blå linjen i Stockholms tunnelbana av störningar.

Röda linjen drabbades av ett växelfel medan det på gröna linjen skedde ett sjukdomsfall som tillfälligt stoppade trafiken – men där är trafiken i gång igen sedan åttatiden på morgonen.

På blå linjen är det däremot fortsatta störningar, sedan vatten läckte in i en tunnel vid stationen i Stadshagen under torsdagen. Felet orsakar inställda avgångar och störningar i trafiken i båda riktningarna.

– Vi misstänker att det beror på att man har schaktat bort jordmassor i samband med en byggnation i närheten, säger Aleksander Krajisnik.

– Det är besvärligt för våra resenärer som måste resa. Det innebär inställda avgångar, oregelbunden trafik och fler byten.

SL gör prognosen att trafiken kommer att kunna bedrivas normalt igen tidigast under lördagen, eventuellt först under söndagen.

– Vi uppmanar alla att ta sitt ansvar som resenärer. Att jobba hemma om det är möjligt eller se över andra resvägar, säger Aleksander Krajisnik.

Under morgonen har flera medier rapporterat om mycket trängsel på perronger, men Aleksander Krajisnik berättar att SL inte har fått några "betydande indikationer" på att trängsel har uppstått.

– Men de problem som har varit innebär inställda avgångar och förseningar, och då finns det risk för att det uppstår trängsel med coronamått mätt, säger han.

ANNONS