Grönt ljus för vaccin i EU: ”Historiskt”
Oklarheter kring gravida kvinnor
Publicerad 2020-12-21
EU:s läkemedelsorgan EMA ger klartecken för coronavaccinet från Pfizer/Biontech.
Det tros även bita på den nya mutationen från Storbritannien.
– Detta är ett betydande steg framåt i kampen mot pandemin, säger Emer Cooke.
Klockan 15 kom ett historiskt besked från Amsterdam.
EU:s läkemedelsorgan EMA ger klartecken för att vaccinet från Pfizer/Biontech ska kunna godkännas i EU:s 27 medlemsländer.
– Det här är verkligen en historisk vetenskaplig bedrift. På mindre än ett år har vaccin mot en ny sjukdom utvecklats och auktoriserats, säger EMA-chefen Emer Cooke, som framhåller det internationella samarbetet.
Vissa biverkningar
Det är upp till EU-kommissionen att ge det slutgiltiga godkännandet. Tidigare har det väntats bli på onsdag, men efter EMA:s besked spekuleras det kring om det kan komma redan i kväll.
"Nu kommer vi att handla snabbt. Jag förväntar mig ett beslut från EU-kommissionen under kvällen", skriver kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.
I de kliniska undersökningarna säger sig EMA inte ha stött på några svåra biverkningar.
– De vanligaste är smärta i samband med injektionen, trötthet, huvudvärk, muskelvärk, frossa och feber. I kliniska studier var bieffekterna oftast milda, och varade i någon dag, säger Sabina Straus vid risk-kommittén PRAC.
Något som EMA fortfarande saknar underlag kring är vaccinets inverkan på gravida kvinnor, och om även barnet blir vaccinerat mot covid-19. Rekommendationen är att en bedömning ska göras ”från fall till fall”.
– Vi kommer naturligtvis övervaka detta mycket noggrant, och samla in data kring gravida kvinnor, säger Sabina Straus.
Tros skydda mot nya mutationen
Många journalister ställde frågor om vaccinet tros skydda mot den nya, smittsamma mutationen från Storbritannien.
– Det finns inga bevis som säger att vaccinet inte kommer hjälpa mot den nya varianten av coronaviruset, säger Emer Cooke.
Godkännandet av vaccinet kallar Emer Cooke för "en indikation på att 2021 kommer bli ljusare än 2020".
Samtidigt ser man över vaccin från fler läkemedelsbolag. Nästa besked från EMA som kan komma är om Modernas vaccin, där det preliminära datumet är satt till 6 januari.
PODD Nästa pandemi?
Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.