Löfven får chansen att bilda regering
Publicerad 2021-07-01
Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny regering – nu ger talmannen uppdraget till socialdemokraten Stefan Löfven.
Centern kan avgöra om han lyckas.
Ulf Kristersson har meddelat talmannen att hans försök att bilda ny regering har misslyckats.
– De parlamentariska förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering finns helt enkelt inte, säger M-ledaren.
I en statsministeromröstning får en kandidat inte ha 175 eller fler röster emot sig, och Kristersson drar slutsatsen att han inte har mandaten på sin sida.
Löfven: Är redo
Talmannen har därför gett sonderingsuppdraget vidare till statsminister Stefan Löfven.
– Han har fått en sonderingstid som löper till på måndag, med möjlighet till en förlängning, precis som Ulf Kristersson hade, säger Norlén.
Stefan Löfven accepterar uppdraget och skriver på sociala medier: ”Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt.”
Andreas Norlén säger att han vill gå fort fram och hoppas på en statsministeromröstning på onsdag nästa vecka.
– Just nu ligger bollen hos Stefan Löfven.
Som mandatmatematiken ser ut kan en ny rödgrön regering få stöd i riksdagen med minsta möjliga marginal. Men det kräver att Vänsterpartiet (V) och Centern (C) inte röstar emot Stefan Löfven.
Tidigare i veckan sade C-ledaren Annie Lööf att hon vill att en ny rödgrön regering tar fram ett nytt januariavtal tillsammans med C och Liberalerna (L). Men L-ledaren Nyamko Sabuni anser att januariavtalet är dött och har avvisat alla sådana tankar.
Hur gör C?
Frågan är om C är berett att släppa fram Löfven som statsminister, även utan ett nytt januariavtal eller att först ha fått försäkringar om centerpolitik i höstens budget.
Lööf gav inget rakt svar på den frågan efter samtalet med riksdagens talman i tisdags.
– För vår del ser vi nu i ett första läge att vi vill se ett förnyat januariavtal, jag hoppas det är en möjlig väg framåt, sade Lööf.
Stefan Löfven har sagt att han är beredd att tillträda som statsminister även om han inte har hunnit säkra stöd för sin budget. De förhandlingarna kan avslutas i ett senare skede, anser han. Och skulle han misslyckas att få igenom sin budget, avgår han och regeringen.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar säger i Studio Ett att partiet står fast vid att man är beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
Men för att rösta på regeringens budget i höst vill partiet vara med och förhandla om den – men det kravet kopplar man inte till statsministeromröstningen.
Normalt läggs budgetpropositionen fram i september och riksdagen röstar om den i december.
Problemet för Stefan Löfven är att han behöver stöd både från C och V, nu när L lämnat januariavtalet. Och C vägrar förhandla med V.
Kan bli omröstning
Om inte heller Stefan Löfven lyckas att få tillräckligt stöd för att bli statsminister, kan det hända att talmannen ändå väljer att lägga fram ett förslag på statsminister som riksdagen får rösta om. Det kan sätta press på partierna, eftersom talmannen bara har fyra försök på sig innan extraval måste utlysas.
Han hade sådana funderingar redan när Ulf Kristersson gav upp, men valde att gå vidare, främst av tidsskäl. M-ledaren själv ville inte ha en omröstning.
– Han föredrog att inte bli prövad, säger Norlén.
Statsministeromröstningen kommer att bli mycket jämn. Allt kan avgöras med ett mandats marginal.
Fram till på onsdagen fanns flera oklarheter kring hur olika ledamöter skulle rösta. Men sedan landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnat in sin avskedsansökan för att kunna rösta i statsministeromröstningen, och även enskilda riksdagsledamöter sagt att de kommer att följa partilinjen, så drar Moderatledaren slutsatsen att en borgerlig regering kommer att röstas ned.
Osäker vilde
För Löfvens del är det den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet, som fortfarande är ett osäkert kort. Hon har sagt till TT att hon ännu inte vet hur hon kommer att rösta i en statsministervotering. Först vill Kakabaveh se ett underlag som försäkrar henne om den ekonomiska politiken.
– Det vore jättetråkigt om hela det här avgörandet skulle ligga på en ledamots axlar. Men samtidigt går det inte att jag röstar mot min övertygelse. Vi har fattigpensionärer och många andra som är låginkomsttagare, och man pratar inte om det, har hon sagt till TT.
Men helt klart är att hon inte kommer att släppa fram en regering med borgerlig politik.
Nooshi Dadgostar fick i Studio Ett frågan om hon har haft någon kontakt med den tidigare partikamraten Kakabaveh.
– Nej, hon är inte längre med i Vänsterpartiet. Hur hon röstar får stå för henne.