Nu startar en ny tidsepok i Japan
Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2019-04-27
Snart är det dags för Japan att gå in i en ny era kallad "reiwa" – harmonisk fred – som påbörjas efter att kejsar Akihito abdikerat.
– Det är något väldigt speciellt i Japan, det är som ett millennieskifte, säger Marie Söderberg, professor och chef vid Japaninstitutet vid Handelshögskolan.
Eran inleds i och med att kronprins Naruhito tillträder som kejsare den första maj under vad som kallas den gyllene veckan, som består av en rad nationella helgdagar.
I Japan är det är tradition att varje kejsare har sin epok, kallad "gengo", som slås fast med ett slags ordspråk som ska symbolisera samtiden. Den nuvarande eran heter "heisei", vilket betyder uppnå fred, och har pågått sedan 1989 då kejsar Akihito tog över tronen efter sin far.
Påtvingad fred?
När kronprins Naruhitos gengo presenterades i början av april uppstod till en början vissa bryderier, eftersom "reiwa" består av tecknen rei (ordning eller gynnsam) och wa (fred eller harmoni).
– Det har varit ett omdiskuterat namn då rei kan betyda både order och vacker. Vissa menade att reiwa betydde påtvingad fred. Men kungahuset gick sedan ut och sade att det betydde vacker fred, eller harmonisk fred, säger Söderberg.
Även utrikesdepartementet i Tokyo har försäkrat att "reiwa" inte har något med ordergivning eller påtvingande att göra, enligt tidningen Japan Times.
På mynt och dokument
En kejsares genko används i officiella sammanhang och trycks på mynt och i tidningar. Den används också för att säga vilket år det är – även om många japaner växlar mellan gengo-tideräkning och den västerländska. Att byta gengo innebär således ett omfattande byråkratiskt arbete.
– När man går in på en ny tidräkning måste man bland annat byta namn på alla officiella dokument, säger Marie Söderberg och lägger till att skiftet är mycket betydelsefullt för allmänheten.
– Många japaner måste till exempel gå och se de blommande körsbärsblommorna en sista gång i den här tidsåldern.
Den japanska kejsarfamiljen är allmänt populär i Japan, men så har det inte alltid varit. Kejsaren förlorade sin politiska makt efter andra världskriget, då många beskyllde honom för kriget.
En färsk opinionsundersökning gjord av tv-kanalen NHK visar att en klar majoritet av japanerna i dag har positiva känslor för kejsarfamiljen – trots att de enbart har ceremoniell makt.
Lång ledighet
Det beror sannolikt på kejsar Akihito, som under sina 30 år på tronen anses ha moderniserat ämbetet. Han väckte stor uppståndelse både när han 1959 gifte sig av kärlek med en kvinna av folket och när han uttryckte "djup ånger" för Japans agerande under andra världskriget. Många minns också hans tv-tal efter härdsmältan i kärnkraftverket i Fukushima 2011 samt att kejsarparet reste för att personligen träffa drabbade.
Den 30 april blir 85-årige Akihito den förste kejsare att abdikera på över 200 år. Under tronskiftesveckan inträffar fyra nationella högtider vilket leder till något i Japan så ovanligt som tio dagar ledigt. Många ska titta på de kejserliga ceremonierna och vissa utnyttjar tiden till en semesterresa – men det finns också japaner som ställer sig frågande till ledigheten och är irriterade på att skolor har stängt, enligt lokala medier.
– Ska jag vara ärlig så vet jag inte hur jag ska fördriva tiden när vi plötsligt får tio dagar ledigt, säger finansmannen Seishu Sato, till nyhetsbyrån AFP.