Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Strömmer: Tycker vi kommit väldigt långt

Anja Haglund/TT, Peter Wallberg/TT

Publicerad 2023-10-18

Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.

Ett år efter maktskiftet är bara två nya lagar mot gängen på plats.

Trots att effekten av regeringens gängoffensiv dröjer anser justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen kommit långt.

– Vi är i gång med större delen av Tidöavtalet på olika sätt och har lagt tredje budgeten i rad där anslaget till rättsväsendet växer, säger han.

Regeringen har påbörjat arbetet med 42 av 48 punkter i sin ”offensiv” mot kriminaliteten. Men det handlar till stor del om utredningar, och många av regeringens tyngsta lagskärpningar kommer sannolikt inte träda i kraft förrän 2025 eller 2026.

Strömmer anser att ”de stora strukturgreppen” behöver beredas ordentligt.

”Största reformen på kanske 50 år”

– Att göra den största reformen på kanske 50 år när det gäller straffen, det är rimligt att det greppet måste få lite längre tid på sig.

Han framhåller att regeringen i ett snabbare spår bryter ut straffskärpningar som ”skär rakt mot” de kriminella nätverken.

– Till exempel fördubblingen av minimistraffen för grovt vapenbrott och olovlig hantering av sprängmedel. När vi går från två till fyra år kommer vi kunna låsa in de här brottslingarna dubbelt så länge.

Strömmer nämner även vistelseförbud och visitationszoner, lagförslag som regeringen nyligen meddelade att man vill snabba på och införa redan i februari respektive mars nästa år.

”Kan bli värre innan det blir bättre”

TT: Är du oroad att det ni gör inte kommer att hinna få någon effekt före nästa val?

– Det råder ingen tvekan om att det mycket väl kan bli värre innan det blir bättre. Det är ett viktigt budskap och vi måste vara uppriktiga med medborgarna. Problemen är så djupgående och så vittgående att det kommer att ta tid att vända utvecklingen.

– Desto viktigare att vi använder tiden på rätt sätt, och det gör vi ju nu genom att systematiskt genomföra väldigt långtgående åtgärder och väldigt stora resurstillskott, säger Gunnar Strömmer.