Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Iransk minister: Tolerera kvinnor utan sjal

TT TT-AFP

Publicerad 2023-01-26

Unga iranska kvinnor utan den obligatoriska huvudsjalen i norra Teheran i november.

Blunda om du blir upphetsad av att se en kvinna som inte bär huvudsjal, uppmanar en iransk minister män som ”beter sig strängt” mot kvinnor.

Utspelet kommer efter drygt fyra månader av blodiga protester i landet.

– Trångsynthet existerar dessvärre i landet. Men vi kan inte längre vara hårda mot folket, säger Ezzatollah Zarghami, Irans turism- och kulturarvsminister, efter ett regeringsmöte i Teheran på onsdagen.

Zarghami, som i oktober fick skarp kritik av landets ultrakonservativa efter att ha kritiserat Irans moralpolis, syftar på att allt fler iranska kvinnor väljer att inte bära den obligatoriska huvudduken i det offentliga rummet.

Vill utveckla turismen

Efter månader av protester manar han till tolerans och förståelse.

– För att kunna utveckla turismen och förbättra det sociala livet måste man öppna upp, förstå folket och inte vara stränga mot dem, säger han.

Zarghami råder en man som ”beter sig strängt” mot en kvinna som inte bär sjal att ”blunda om han blir upphetsad av att titta på henne”.

De omfattande protesterna i Iran tog fart sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit i den ökända moralpolisens förvar i mitten av september. Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Kräver hårda straff

Sedan dess har många kvinnor kastat sjalen – samtidigt som myndigheterna manat till allt hårdare straff mot de som trotsar lagen. Polis har krävt att kvinnor bär sina sjalar även i bilar och landets riksåklagare har uppmanat domstolar att utdela stränga böter till lagbrytare – med ”ytterligare straff som landsförvisning, förbud mot att utöva vissa yrken samt nedstängning av arbetsplatser”, enligt åklagaren.

Drygt fyra månader efter Mahsa Zhina Aminis död fortgår protesterna.

Hundratals människor, däribland flera barn, har enligt människorättsorganisationer dödats i regimens hårda tillslag mot demonstranterna. Tiotusentals har frihetsberövats och flera personer har avrättats efter summariska rättegångar.