Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hackat lönesystem igång efter cyberattack

TT

Publicerad 2024-02-02

Den ryska hackargruppen Akira tillskrivs cyberattacken som skapat stora problem för mängder av svenska myndigheter och företag. Arkivbild.

Lönesystemet för 126 myndigheter med 60 000 anställda har återstartats efter att ha varit nedsläckt sedan cyberattacken den 20 januari, meddelar Statens servicecenter.

– Alla våra kundmyndigheter ska kunna vara inne i systemet innan arbetsdagen är slut, säger Peter Stöckel, avdelningschef på Statens servicecenter.

Systemet Primula, som används för att administrera löner, ledighet, vab och sjukdom, har varit nedsläckt sedan den omfattande cyberattacken mot it-leverantören Tietoevry.

– Det återstår ett arbete med olika stödsystem som är integrerade med Primula som inte fungerar fullt ut än. Det jobbar vi med och räknar med ska fungera någon gång nästa vecka.

Den Rysslandskopplade hackargruppen Akira har pekats ut för intrånget och det har funnits en oro för att känsliga personuppgifter läckt ut.

Över 200 anmälningar om misstänkt röjda personuppgifter har lämnats in till Integritetsskyddsmyndigheten. Enligt Peter Stöckel finns dock inget som pekar på att hackarna kommit över känsliga uppgifter från Primula.

– Leverantören har meddelat att de vill fortsätta analysen någon dag till innan de kan ge ett slutgiltigt besked, men de har hittills inte upptäckt något som tyder på läckage.