Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Länder ska stoppa farlig djungelfarled

TT TT-AP

Uppdaterad 2023-04-13 | Publicerad 2023-04-12

Det väglösa gränsområdet mellan Panama och Colombia kallas Darién-gapet.

Djungeln mellan Colombia och Panama är en av världens farligaste platser. Trots det passerade en kvarts miljon människor den förra året. Nu ska USA, Panama och Colombia hindra flyktingar och andra migranter från att korsa Darién-gapet.

De tre länderna har presenterat en två månader lång satsning för att stoppa illegal invandring via det ökända gapet, den farliga väg som hundratusentals migranter årligen tar. Bara under årets tre första månader har 90 000 gett sig in i den vildvuxna, laglösa djungeln.

Migranterna måste ta sig genom ungefär 100 kilometer fyllda med giftiga ormar och insekter, förrädiska floder, banditer och smugglare. För de flesta är USA slutmålet.

Exakt hur migranterna ska stoppas är oklart, men länderna ska erbjuda ”lagliga och flexibla vägar för tiotusentals migranter och flyktingar”, enligt ett gemensamt uttalande.

Enligt planen så ska en del i satsningen vara fattigdomsbekämpning och jobbskapande åtgärder i gränsområdet mellan Panama och Colombia, antagligen för att få folk att hitta annat att livnära sig på än att smuggla migranter