S stöttar inte svensk insats i Röda havet
Publicerad 2024-01-16
Socialdemokraterna ställer sig inte bakom ett eventuellt svenskt deltagande i en militär insats i Röda havet, något som utrikesminister Tobias Billström (M) öppnat för.
– Jag tycker att det är djupt anmärkningsvärt om regeringen är på väg att lova bort militärt stöd till en konflikt som kan utvecklas till ett storkrig i regionen, säger partiets utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson (S).
Han anser också att det är anmärkningsvärt att regeringen inte förankrat ett eventuellt militärt deltagande med oppositionspartierna. Detta borde ha gjorts genom utrikesnämnden, säger Johansson.
– Det har man inte gjort. Det tycker jag är nonchalant.
Attacker på sjöfarten
Regeringen har gett Försvarsmakten i uppdrag att undersöka möjligheterna att stödja insatserna i Röda havet. En insats som letts av USA och Storbritannien har angripit mål i Jemen där den islamistiska Huthirörelsen uppges ha baser. Anledningen är återkommande attacker mot den civila sjöfarten som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet på väg till eller från Suezkanalen.
Försvarsmakten ska lämna sitt svar till regeringen i slutet på den här veckan.
I februari väntas också EU:s utrikesministrar samlas för att diskutera om EU ska sända krigsfartyg till Röda havsområdet.
S ifrågasätter det folkrättsliga stödet bakom ett möjligt svenskt deltagande eftersom någon FN-resolution som backar en militär insats inte antagits.
Vänsterpartiet är också djupt kritiskt.
– Jag tycker att man ska sikta in sig på diplomatiska ansträngningar snarare än en militär operation. Det Jemen behöver är fred, inte krig, säger V:s utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.
Medlare i konflikten
Centerpartiets Kerstin Lundgren meddelar skriftligen att hur de ställer sig till en svensk insats beror på hur EU men också FN ställer sig till en insats i området och vilken typ av insats det gäller.
Ett svenskt deltagande skulle behöva godkännas av riksdagen, och om endast regeringen och Sverigedemokraterna ställer sig bakom den så sänder inte det någon bra signal, enligt Morgan Johansson.
– Sverige har haft en roll tidigare som medlare i Jemenkonflikten. En sådan här insats kan innebära att den typen av roll omöjliggörs, säger han.