Svenske Calle tävlar i gröt-VM: ”Känsla, kärlek och värme”
Publicerad 2022-10-07
Det kan bli grötigt värre i Skottland.
Där avgörs VM i morgon.
Strax söder om Inverness står grötslaget. Närmare bestämt i byn Carrbridge, med runt 700 invånare, i norra delen av Cairngorms National Park i skotska högländerna.
30 deltagare från hela världen tävlar i två klasser samtidigt: dels i traditionell skotsk grötkokning på enbart havrekross, salt och vatten, dels en klass där inga ingredienser är förbjudna.
2018 års världsmästare, 64-årige Calle Myrsell från Borlänge, hoppas att han kommer med ytterligare ett vinnarrecept.
– Jag är ju inte någon kock eller något sådant, utan om man kokar den godaste gröten kanske det handlar om känsla, kärlek och värme? säger han.
Hur kommer det sig att man börjar tävla i grötkokning?
– Jag är uppväxt på gröt, så det är med modersmjölken kan man säga, och sen har jag fortsatt som vuxen.
Några vänner anmälde honom till SM i grötkokning på Steninge kuststation 2018 – som han vann – och då fick han åka till de skotska högländerna där han tog hem sin ”Golden spurtle”, gyllene slev.
– I Sverige är det som en stor träsked, men här i Skottland är det som en rundstav som de använder för att röra i gröten. Men jag använder en traditionell svensk träsked.
Vad är hemligheten med en perfekt kokad traditionell gröt?
– I Sverige är den lite mastig, fast i konsistensen. Jag kokar den lite lösare. Om du tar upp sleven och släpper gröten så ska den rinna av sleven. Efter ett uppkok på fem minuter låter jag gröten småputtra i ungefär en kvart, sedan saltar jag inte förrän de sista minuterna. Gröten blir godare, fråga mig inte varför.
Äter du fortfarande gröt till frukost?
– Ja, till vardags blir det havregrynsgröt med lite rårörda lingon och kanel.