Ving från Rhodos: "Som en vanlig semesterdag"

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2023-07-26

Stora delar av sydöstra Rhodos eldhärjas. Temperaturen i området har under flera dagar legat på över 40 grader.

Tusentals personer har flytt bränderna som härjar på södra Rhodos. Samtidigt fortsätter Ving och Apollo att flyga ner turister till norra delen av ön.

Konkurrenten Tui väljer en helt motsatt strategi.

– Vi har gjort bedömningen att det inte är läge att flyga ner turister, säger kommunikationschefen Adam Györki.

Minst 30 000 människor har redan flytt undan de bränder som härjat på södra Rhodos sedan en vecka tillbaka.

Resenärer har varit inhysta i tillfälliga boenden i den största evakueringen i landets historia.

Ving har hittills valt att ställa in flyg med resenärer som har inplanerade resor till den södra delen av ön. Beslutet gäller fram till den 6 augusti.

– Vi har valt att avboka resenärer som skulle bott på den södra delen av ön. Deras resor har blivit inställda eftersom dessa resmål påverkats av branden, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på semesterföretaget Nordic Leisure Travel där Ving ingår.

Flyger som vanligt

När det kommer till den norra sidan har man valt att flyga som vanligt – trots bränderna och trots att grekiska myndigheter varnat för att det finns en stor risk för fler bränder i stora delar av landet.

– Vi följer uppmaningar från svenska och grekiska myndigheter. Just nu finns det ingen avrådan. Det som är viktigt för oss att få fram är att 95 procent av våra gäster har resor inplanerade till den norra delen, säger Claes Pellvik.

TT: Har resenärer som inte tycker att det känns säkert möjlighet att avboka sina resor?

– Nej, det kan man inte. Det finns ingen avrådan från varken svenska eller grekiska myndigheter.

”Som en vanlig semesterdag”

Claes Pellvik har själv valt att semestra med sin familj på Rhodos.

– Vi ser ingen brandrök. Vi ser ingen eld. Allt är öppet som vanligt. Det är som en helt vanlig semesterdag vid Medelhavet i slutet av juli.

TT: Bränderna uppges vara i mitten av ön. Hur ser ni på risken för att det snabbt kan sprida sig?

– Vi har så klart löpande kontakt med både svenska och grekiska myndigheter. Just nu finns det inget som pekar på att det finns någon risk för spridning.

Apollo flyger också

Apollo har också valt att fortsätta flyga ner resenärer till områden på Rhodos som inte är direkt drabbade av bränder.

– Resor till det branddrabbade området har vi däremot ställt in till 6 augusti, säger Martina Krantz, pressansvarig för Apollo.

Övriga resenärer har inte möjlighet att avboka sina resor.

– Det är normala bokningsvillkor som gäller, säger Martina Krantz.

Nytt besked från Tui

På måndagen meddelade Tui att de ställt in alla flyg från Europa till Rhodos till och med fredag. På torsdagen kommer researrangören med ett nytt besked om resor inplanerade nästa vecka.

– Vi har gjort bedömningen att det inte är läge att flyga ner turister. Just nu bedömer vi att vi behöver ägna våra resurser på resenärer som är evakuerade. Alla har fått hotellrum eftersom vi inte flugit ner så många, säger Tuis kommunikationschef Adam Györki och fortsätter:

– Till södra delen kan man ju inte ens resa eftersom det finns en evakueringsorder. Även om situationen på norra ön är bra så är situationen så pressad.

TT: Hur hanterar ni resenärer som har inbokade resor nu till helgen och som inte vet om deras resor blir av?

– Om man har en flygresa på lördag eller söndag har vi erbjudit fri avbokning och fri ombokning. Om man reser nästa vecka får man besked i morgon. Enligt indikationer som vi har fått på plats har vinden mojnat, vilket gör arbetet mycket lättare. Men allt beror på hur branden utvecklar sig.