Gamla knep och ny teknik för hållbart mode

Boel Holm/TT

Publicerad 2022-01-01

Att skissa plagg i 3D på datorn gör att man slipper sy upp provmodeller. Ingrid Grankvist (till vänster) som är lärare på utbildningen cirkulär designer tittar på Helena Lumijärvis skisser.

Textil- och modebranschen står inför stora utmaningar när kraven växer på ökad hållbarhet. En ny utbildning i cirkulär design lär yrkesverksamma att tänka i nya banor, ibland genom att använda gamla knep.

Hållbarhetsfrågorna måste in på ett tidigt stadium i produktionen så att inte ansvaret för att tänka klimatsmart helt lämpas över på konsumenten.

– Det snabba modet kommer alltid att finnas, men vi måste hjälpa kunderna. Det de matas med måste vara hållbarare än vad det är i dag, säger Kerstin Syrén som är utbildningsansvarig på Nordiska Textilakademin.

En ögonöppnare

Utbildningen cirkulär designer är en ettårig utbildning på halvfart, utformad för yrkesverksamma. Helena Lumijärvi är en av studenterna i första årskullen. Hon är i grunden mönsterdesigner och driver ett eget företag med arbetskläder för kvinnor. För henne har utbildningen blivit en ögonöppnare och ett verktyg för att ta tag i frågor hon brottats med.

– Man lär sig att tänka från slutet, att ha ett annat tänk vid själva produktframställningen – hur ska det här stanna i loopen?

Studenterna på utbildningen är både egenföretagare och jobbar för stora kedjor. Helena Lumijärvi säger hon ser något gemensamt hos många som sysslar med design och mönsterkonstruktion.

– Alla längtar efter att få det större perspektivet, att plagget ska leva länge.

Vägen till längre livstid för plagg är inte spikrak.

En viktig del är att tänka i flera led, förklarar Ingrid Grankvist, som är lärare på utbildningen.

– Innan man sätter pennan mot pappret måste man tänka på vad som ska hända med plagget när kunden inte vill ha det. Vilka typer av tjänster behövs för att förlänga livslängden?

Olika aspekter

Att förlänga ett plaggs livslängd kan handla om att använda ny teknik, men lika gärna beprövade mormorsknep som att lägga till sömsmån så att kläderna går att lägga ut.

Kerstin Syrén räknar upp aspekter att ta in i designprocessen.

– Kan man göra mindre serier? Vad ska man göra med befintlig överproduktion? Hur kan kläderna leva flera säsonger? Vilka produkter ska man satsa på? Vilka färger? Alla de här delarna är nödvändiga.

Helena Lumijärvi har fått upp ögonen för att skissa i 3D, något som gör att man slipper sy provmodeller och ser var det uppstår spill.

– Jag är så såld på det! Det utmanar en som designer.

Hon pekar på att utbildningen gör att folk upptäcker vilka olika lösningar som finns och snabbare hittar vad som funkar för just dem. Hon får medhåll av Ingrid Grankvist.

– Vi vill gärna att det ska finnas ett facit, men det finns många lösningar. Det måste finnas utrymme för alla och respekt för alla. Hållbarhet är inte bara en sak.