Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ingen garanti för att kriget är över

Att Israel dragit bort sina marktrupper från Gaza är en indikation på att man anser att huvudjobbet är gjort.

Men det är ingen garanti för att kriget är över eller på väg att ta slut.

Marktruppernas främsta uppgift har varit att förstöra de tunnlar som Hamas byggt och som mynnar ut i Israel. Ett jobb som är svårt att utföra med bombplan från luften.

Israel verkar ha blivit taget på sängen när det gäller omfattningen av tunnlarna och att många av dem slutar inne i Israel så att Hamas kunnat skicka in självmordsbombare den vägen. Israels militär hävdar att man förstört 32 tunnlar.

Men när det gäller att terrorisera civilbefolkningen i Gaza, spåra upp Hamasledare eller bomba vapendepåer så klarar Israel det alldeles utmärkt med attackhelikoptrar och missiler från krigsfartyg. Då behövs inga marktrupper.

Någots fredsavtal mellan de stridande parterna existerar inte. Tanken är att Hamas och Israel ska träffas för direkta samtal i Kairo under vapenvilan men det är långt ifrån säkert att dessa samtal verkligen blir av.

Hämnd

Dessutom återstår att se hur länge den utlysta vapenvilan på tre dagar håller. Jag misstänker att Hamas eller någon av de andra militanta palestinska grupperna inom någon dag åter attackerar Israel med raketer varpå Israel som hämnd slår tillbaka med ännu större kraft och så är våldsspiralen igång igen.

Ett av Hamas krav för att gå med på ett varaktigt eld upphör är att belägringen av Gazas gränser ska hävas. Något Israel aldrig kommer att acceptera på kort sikt. Upptäckten av de många tunnlarna kommer tvärtom att göra Israel ännu mer försiktig med vilka varor man släpper in till enklaven via Israels gräns. Det är ju uppenbart att Hamas använt mycket av den cement som kommit in legalt och illegalt via tunnlarna mot Egypten för att förbereda attacker mot Israel.

Ska Israel gå med på att häva blockaden måste det vara del av ett mycket större paket där Hamas garanterar att man inte attackerar Israel.

Nya strider

Överhuvudtaget är det orealistiskt att tro att någon verklig fred ska följa på kriget i Gaza. I bästa fall blir det ett tillfälligt slut på striderna tills fientligheter blossar upp nästa gång. Det kan ta tre månader eller ett år eller två år. Men att det blir nya strider råder det ingen tvekan om. Det sker med en lika tragisk som tröttsam regelbundenhet.

Hamas vill inte sluta fred med Israel och Israel vill inte göra de eftergifter som de mer moderata palestinierna kräver för att få till en permanent fred och en självständig palestinsk stat.

Någon verklig vilja till fred - annat än på sina egna villkor - existerar inte hos parterna.

Dessutom är palestinakonflikten som tidigare helt dominerade Mellanöstern numera bara en av många oroshärdar. Vi har inbördeskriget i Syrien som nu har spillt över på allvar i Libanon och redan sedan tidigare blåst nytt liv i inbördeskriget i Irak.

FN-lösning

Konflikten mellan islams båda inriktningar, sunni och shia är numera lika bitter som Palestinakonflikten och utgör ett ännu större hot mot världsfreden.

Från olika håll har framförts tankar på att FN ska ingripa. Israels utrikesminister föreslog i går en Kosovolösning i Gaza. En aning märkligt eftersom Israel annars starkt ogillar FN. Dessutom är det orealistiskt att tänka sig att Hamas skulle lämna ifrån sig en del av makten över Gaza till FN.

Förhoppningsvis kan de hårt prövade Gazaborna få några dagar av lugn. Någon varaktig fred finns inte i sikte.