Titta, Löfven - S går bra nu

Publicerad 2012-02-29

Stefan Löfven får en smakstart som S-ledare. Efter bara en ­månad på jobbet har nära varannan väljare stort eller mycket stort förtroende för honom.

Samtidigt rasar förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) enligt Aftonbladet/Sifo.

I dag har Stefan Löfven varit partiledare i 33 dagar. Och han har startat med vind i seglen. Nästan varannan väljare, 47 ­procent, har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Det är i nivå med Mona ­Sahlins bästa siffra, i december 2007. Sedan dess har förtroendet för S-ledaren, oavsett om den hetat Sahlin eller Juholt, legat på betydligt lägre nivåer.

Samtidigt sjunker förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Sedan december har andelen som har stort eller mycket stort förtroende för honom minskat med hela nio procentenheter.

Bytet på S-ledarposten har blåst liv i svensk politik igen efter ett år som i mycket hög grad handlat om ­socialdemokratins kris. Nu är det match igen efter konvulsionerna på den röda planhalvan.

Fredrik Reinfeldt, M

58%  –9%

Om raset beror på att han fått ökad konkurrens eller för att ­regeringen varit ovanligt osynlig är svårt att veta. Men andelen som har stort eller mycket stort förtroende har minskat kraftigt sedan förra mätningen för knappt tre månader sedan.

Förtroendet är inte dåligt nu heller. Men det är en bra bit ifrån de 72 procent som hade stort eller mycket stort förtroende för Reinfeldt i slutet av 2010.

Som vanligt har Reinfeldt sina stödtrupper bland männen. ­Kvinnor och unga är fortfarande mer tveksamma till statsministern.

Om jag var Fredrik Reinfeldt skulle jag se dagens mätning som en ­varningsklocka. Det kan gå väldigt snabbt i politiken och just nu är alliansens övertag i opinionen bräckligt.

Det som väljarna uppskattar är politiker som verkar kunna sitt jobb. Framstår Fredrik Reinfeldt så just nu? Efter katastrofframträdandet i SVT:s Agenda i söndags finns anledning att ställa frågan.

Nedgången är statistiskt säkerställd. Men bland sina egna,

M-sympatisörerna, är Reinfeldt fortfarande kung. 93 procent av dem har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Stefan Löfven, S

47% NY

Löfven rivstartar alltså som partiledare. På bara en månad och två dagar har han helt förändrat bilden av sitt parti.

Från en kaotisk, introvert krishärd där vad som helst kunde hända har han med ganska enkla medel förändrat bilden av socialdemokraterna till ett parti som sätter jobben främst och som rekryterar några av de bästa hjärnorna för att klara uppgiften. Det är värt beundran.

Det är också genomslaget i opinionen. Trots den korta bekantskapen med väljarkåren har nästan varannan, 47 procent, redan stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren. När Mona Sahlin stod på toppen var hennes siffra 48 procent. I december hade 16 procent stort eller mycket stort förtroende för Håkan Juholt.

Liksom Reinfeldt har Löfven sitt största stöd bland de manliga ­väljarna, kvinnor och unga är lite mer kallasinniga.

73 procent av S-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom. I december hade 48 procent av S-väljarna förtroende för företrädaren Håkan Juholt.

Annie Lööf, C

30% Oförändrat

Praktiskt taget ingenting har hänt med förtroendet för centerledaren sedan förra mätningen. Man kan däremot återigen konstatera att det inte räcker med att vara ung och kvinna för att vara hjälte i just dessa grupper.

Jonas Sjöstedt, V

28% NY

Sjöstedt valdes till ny vänsterledare i början av januari och är fortfarande ganska okänd bland väljarna. Ändå är hans förtroendesiffror ­redan högre än Lars Ohlys under hela hans parti­ledarkarriär. Det ger en fingervisning om att Sjöstedt kan bli en vinnare.

Göran Hägglund, KD

30% –4%

För en månad sedan vann ­Göran Hägglund partiledarstriden i KD över utmanaren Mats Odell. Det har inte stärkt hans ställning bland väljarna, förtroendet för Hägglund minskar utan att minskningen är statistiskt säker.

Det har inte heller stärkt hans ställning bland de egna väljarna. Förtroendekärnan har minskat med mer än hälften, från 24 till tio procent.

Jimmie Åkesson, SD

9% -1%

Förtroendet för SD-ledaren ligger kvar på samma låga nivå som det legat på sedan han kom in i riksdagen. Nio procent har stort ­eller mycket stort förtroende för honom, 56 ­procent har inget förtroende alls.

Sett med blockögon är den här mätningen högintressant. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende minskar för tre av fyra borgerliga partiledare. För den fjärde är det oförändrat.

Andelen som har stort eller mycket stort förtroende ökar ­kraftigt för de två nya partiledarna på politikens vänstra plan­halva jämfört med deras företrädare. Förtroendet för MP:s språkrör ­ligger i princip still.

Just nu verkar det vara ett block som har problem. Och ett annat som inte har det. Och det är tvärtom jämfört med bara för några månader sedan.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 974 personer över 18 år mellan den 21 och 27 februari.

Åsa Romson, MP

29% -2%

Åsa Romson inledde sin språkrörskarriär med ett katastrofalt framträdande i Almedalen i somras. Sedan har hon gjort bra i från sig i flera partiledardebatter.

Men på senare tid har hon dock varit ganska osynlig, kanske för att hon håller på att skriva färdigt sin doktorsavhandling. Det kan vara förklaringen till de sviktande siffrorna som inte är statistiskt säkra.

Gustaf Fridolin, MP

43% Oförändrat

Förtroendet för MP:s unge språkrör ligger kvar på samma ­höga nivå som i december. Förklaringen finns sannolikt i hans enorma entusiasm. Det finns inte många grytor där Fridolin inte vill ha sin slev.

Skillnaden mellan olika grupper är mycket små. Men ska man säga något så är ­kvinnor mindre imponerade än andra.

Jan Björklund, FP

32% -5%

Förtroendet för FP-­ledaren minskar rejält i den här mätningen, det är en av Jan Björklunds sämsta siffror ­genom tiderna.

Björklund har inte gjort några större tabbar sedan förra mätningen. Det minskade förtroendet för honom personligen ska nog snarare tolkas som att frågetecknen kring alliansen blir allt fler.  Vad vill regeringen egent­ligen? Vill de mer än att bara fortsätta regera? Riktigt alarmerande är att Björklunds förtroendekärna, andelen egna väljarna som har mycket stort förtroende för FP-ledare, mer än halverats sedan december, från 38 till 16 ­procent.

Nedgången i förtroendet för Jan Björklund är statistiskt ­säker.