Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Regnigt och kallt – svamp överallt

Publicerad 2012-06-28

Ruskvädret får skogsguldet att glimra

Svampexperten Pelle Holmberg håller upp en björksopp. ”Den har mild och fin smak”, säger han.

Sverige utstår rekordrusk.

Men snart kan återbäringen komma – i form av skogsguld.

– Det kommer spruta upp svampar ur marken, säger svampexperten Pelle Holmberg.

Redan ses mängder av svampar ute i markerna, och många småsvampar är på explosiv tillväxt. Regnrekordet i juni ger svamprekord i hela landet. Enligt prognosen ser vädret dessutom ut att bli torrare och varmare framöver.

– Det blir exceptionellt – en svampjuli vi sent ska glömma, svampexperten Pelle Holmberg.

Som liten gav det tidiga specialintresset honom smeknamnet ”Plockelin”. Sedan 1970-talet har han skrivit ett 30-tal svampböcker. Aftonbladet möter biologen Pelle Holmberg, 64, hemma i barndomsskogen i Ålsten väster om Stockholm, där han direkt hittar svamp.

– Se här, toppens röda färg! En tegelsopp.

”Ovanligt blött”

I sin korg har han redan samlat kantarell, blek kantarell, björksopp och föränderlig tofsskivling.

– Den här sommaren står i kontrast till förra, som var den torraste juli på länge. Jag och min fru jobbade med en kokbok, och vi var tvungna att åka till Bollnäs och Kolmården för att hitta svamp att fota.

Enligt Holmberg kommer den extrema nederbörden i år göra att svenskarnas älsklingssvamp, kantarellen, kan plockas även på tallhed.

– Det är ovanligt att mark under tallar blir så blöt. Men i år blir det så. Om 14 dagar blir det väldigt mycket kantareller ute i skogarna, säger han.

Även soppar, som karl­johansvamp, kommer att öka markant. Liksom champinjoner – som Pelle Holmberg dock höjer ett varningens finger för:

– De reagerar snabbt på nederbörd och kommer att finnas i överflöd nu. Men jag brukar inte rekommendera champinjoner. Dels växer de ofta nära vägar, med avgaser som gör dem olämpliga. Dessutom finns vissa giftiga champinjonsorter, och i vissa fatala fall kan ovana svampplockare se en vit svamp och tänka ”champinjon!”, när det i själva verket är en vit flugsvamp – som smakar gott – men är dödlig.

Högst kvalitet i norr

Mälardalen är ett svampmecka – särskilt just nu.

– Med den extrema fuktigheten kan både nordliga och sydliga arter hittas här.

Själv ska han snart upp till Storlien där han årligen brukar fylla på familjens matsvampsförråd.

– I Norrland finns svamparna som håller högst kvalitet. De blir inte angripna av insekter som lägger ägg, på samma sätt som i söder.

Svamphösten kan dock bli sämre än vanligt, enligt Pelle Holmberg, om slutet av sommaren blir torrare.