Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Här brinner bocken upp

Publicerad 2011-12-02

På bara minuter går Gävles bock upp i rök

Polisen har ett hett spår i jakten på årets bockbrännare.

Gärningsmannen finns nämligen på bild.
Bara minuter efter att någon tänt eld på Gävles mest kända bock var det bara stommen kvar.

Händelseförloppet gick rekordsnabbt när någon under natten mot fredag tände eld på den stora halmbocken som varje år blir rest i centrala Gävle.

Denna gången kanske det däremot finns en chans för polisen att få fast gärningsmannen, något som annars är ett undantag.

På kameror uppsatta av Gävle kommun syns tydligt hur en person går fram till bocken och tuttar på. Snart är bocken helt övertänd.

– Vi är intresserade av att prata med alla som gjort iakttagelser, säger Ulf Sundgren, länsvakthavande vid Gävleborgspolisen.
Hela händelseförloppet:

02.49.35

En person kommer fram till bocken och sätter eld på ett av bakbenen. Bara någon halv minut efter att personen lämnat platsen slår lågor ut från benet och elden sprider sig snabbt.
02.51.42

Bocken står helt i brand efter att elden spridit sig. Lågorna spred sig snabbt till hornen, kroppen och frambenen.
02.53.00

De första poliserna har kommit till platsen, bara 3,5  minut efter att bocken sattes i eld. Snart kommer allt fler poliser och många brandmän kämpar med att få bukt på lågorna.
02.58.16

Det syns nu tydligt hur brandkåren sprutar vatten på bocken som nu bara består av ett tomt skal. Ännu en gång har bocken i Gävle gått upp i rök.
Fotnot: Polisen i Gävleborg är intresserade av upplysningar och nås på telefonnummer 114 14.