Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

LO-kvinnor: Märkligt att vi inte syns

Publicerad 2012-05-14

Uppror mot förslaget med två män i toppen

LO:s ledning kan utökas - för att hindra ett kvinnouppror.

Ingela Edlund från SEKO pekas ut som kompromissen som löser de hårda knutarna.

Dessutom lutar det åt att Torbjörn Johansson från Byggnads tar över på den tunga posten som avtalssekreterare.

I fredags föreslog en enig valberedning att Karl-Petter Thorwaldsson från IF Metall ska bli den som efterträder Wanja Lundby-Wedin som LO-ordförande.

På viceposten vill man se Tobias Baudin från Kommunal.

Valberedningen har haft ett mycket tufft arbete och de senaste månaderna har en hård maktkamp rasat bland LO:s fjorton förbund. Stridigheterna har bland annat handlat om att inget av de större förbunden ska få för mycket inflytande.

”Är upprörda”

Men med två män i den absoluta toppen är kravet nu stort på att även en kvinna tar plats.

– Folk är upprörda och tycker att man borde ha kunnat hitta en mer jämställd lösning. Det finns massor av kompetenta kvinnor i våra förbund och det känns märkligt att det inte syns, säger en LO-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar är valberedningens huvudspår just nu att utöka LO:s toppskikt från tre till fyra personer och att posten som andre vice ordförande återinförs. Det kräver dock att ombuden stödjer ett sådant förslag när LO har kongress 25-28 maj.

En lösning som diskuteras flitigt är att Ingela Edlund, i dag förbundssekreterare på SEKO, tar plats som andre vice ordförande.

– Jag har ju ställt upp på att bli nominerad. Det är klart att jag också är intresserad av att ingå i en helhetslösning, säger hon.

”Massa rykten”

Den tunga posten som avtalssekreterare är också en del av pusslet som nu läggs för att få så många som möjligt nöjda. Enligt Aftonbladets källor kan det bli så att Per Bardh, som nu innehar posten, får lämna över uppdraget till Torbjörn Johansson, i dag avtalssekreterare på Byggnads.

– Det uppstår massa rykten överallt och de vill jag inte kommentera, säger Johansson.

Men fortfarande finns det också stöd för att Bardh ska sitta kvar.

– Det vore synd att byta hela ledningen på ett bräde. Det är nog bra att ha honom kvar, för att få kontinuitet i verksamheten, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Sandberg och Helén Pettersson, som också varit nominerade till att ta över som ordförande, har dragit tillbaka sina kandidaturer efter valberedningens besked i fredags. Den 22 maj är det sagt att hela LO-ledningen ska presenteras.