Bästa läget är på soffan

Publicerad 2012-04-15

Strunta i att byta pensionsfonder och gör bästa klippet på börsen

Det lönade sig att strunta helt i premiepensionen.

De som bytte fonder flest gånger var de största förlorarna när börsen sjönk.

Soffliggarna klarade sig bäst.

Det lönade sig att sitta still i båten under det turbulenta börsåret 2011, enligt Pensionsmyndighetens

rapport om premiepensionerna.

I genomsnitt gick pensionsspararnas fonder back med 8,6 procent. Och det var de som ansträngde sig mest som förlorade mest.

De som valde att byta

fonder under förra året var de som hade sämst värde-utveckling på sina pensionspengar. De som bytt fonder 15 gånger eller fler hade i en genomsnittlig värdeutveckling på minus 13,7 procent, enligt rapporten.

Många överraskades

– Det kan bero på att det var en för många oväntad utveckling på börsen. Osäkerheten var större och det var lättare att göra fel när man bytte fonder, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten.

De som inte gjorde några byten alls gjorde en förlust på åtta procent. Endast fem procent av spararna hade en positiv utveckling på sina pensionspengar under 2011.

Den bästa satsningen ­visade sig framför allt vara räntefonder, som till stor del har pengarna investerade i statliga obligationer i stället för aktier.

– Vitsen med att spara i en sådan är att man får den ränta som finns på obligationen. Räntefonder går rätt sällan ner även om börsen faller. De är en mer säker placering, säger Mats Öberg.

Aktiv vinner i längden

Men även om det lönade sig att vara passiv förra året, så tjänar man i längden på att vara aktiv. Sedan premiepensionen infördes vid

millennieskiftet har de som varit aktiva och bytt fonder haft en något bättre utveckling än de som låtit bli.

– Man behöver inte vara hyperaktiv och byta flera gånger varje år. Men det lönar sig faktiskt att se över sitt sparande och att byta fonder ibland, säger Öberg.

De som inte gör något val alls hamnar automatiskt i den statliga fonden AP7 Såfa. De som hade pengarna placerade där hade en genomsnittlig värde­utveckling på minus 8,5 procent.