EU och Storbritannien överens om brexit
May: ”Ingen hård gräns mot Irland”
Publicerad 2017-12-08
EU och Storbritannien har nått en uppgörelse som öppnar för nästa fas i brexitsamtalen, uppgav EU-kommissionen på fredagen.
– Resultatet är givetvis en kompromiss men vi har lyckats göra tillräckliga framsteg, säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker.
Beskedet innebär att klartecken nu kan ges nästa vecka för att inleda samtal om övergångsregler och framtida handelsavtal – den så kallade fas två – som många spår är den svåraste delen av utträdet.
Tidigt på fredagsmorgonen träffades Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel för ett möte om det brittiska EU-utträdet.
Strax efter ankomsten twittrade Junckers stabschef Martin Selmayr en bild på vit rök – ett tecken som används av Vatikanen för att tillkännage valet av ny påve – vilket tolkades som att uppgörelsen var klar.
EU: Tillräckliga framsteg har nåtts
Vid 07.30-tiden meddelade EU-kommissionen i ett uttalande att ”tillräckliga framsteg har nåtts i brexitförhandlingarnas första fas”.
– Vi har haft många samtal sedan i måndags, konstaterar kommissionsordförande Jean-Claude Juncker på morgonens presskonferens..
– Dagens resultat är givetvis en kompromiss. Det är resultatet av en lång och intensiv diskussion mellan kommissionen och Storbritannien. Båda sidor har fått lyssna till varandra och visa kompromissvilja.
Juncker: Fortfarande mycket att göra
Juncker tillägger även att klartecken nu har getts för att starta samtal om övergångsregler och framtida handelsavtal.
– Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra, säger EU-kommissionens ordförande avslutningsvis.
Även Theresa May konstaterar på presskonferensen att båda parterna arbetat extremt hårt under veckan för att komma fram till en lösning.
– Det har inte varit enkelt för någondera sidan. Att nå hit har krävt ge och ta från våra sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten är i Storbritanniens intresse. Överenskommelsen som vi har gjort kommer att garantera villkoren för miljontals EU-medborgare i Storbritannien och miljoner britter i EU, säger May och konstaterar att den ekonomiska uppgörelse som har nåtts är ”rättvis mot brittiska skattebetalare”.
Inväntar svar från resterande EU-länder
Rapporten (den gemensamma överenskommelsen) består av totalt 15 sidor med 96 punkter där allt från medborgarnas rättigheter till förhållanden kring kärnkraftssamarbetet Euratom ingår.
Härnäst väntas EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk presentera sitt utkast till riktlinjer för förhandlingarna om fas två, om framtida handel och övergångsregler. Därefter ska de 27 återstående EU-ländernas stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte nästa vecka formellt säga ja till att inleda sådana förhandlingar.
Framför sig ser Tusk ett ”nära handelspartnerskap” mellan EU och Storbritannien men betonar samtidigt att man ägnat väldigt lång tid åt den ”enkla delen” av förhandlingarna.
– Låt oss komma ihåg att den svåraste delen av våra utmaningar ligger framför oss. Att gå isär är svårt. Men att gå isär och sedan bygga upp en ny relation är ännu svårare, säger Tusk på en presskonferens i Bryssel.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier säger att den slutliga versionen av utträdesavtalet måste vara klart i oktober 2018.
– Låt mig vara tydlig: mycket arbete återstår fortfarande, säger han på ytterligare en presskonferens.
May: Kan undvika en hård gräns
Överläggningar om den irländska gränsfrågan – en stötesten i förhandlingarna – har hållits mellan May och det nordirländska stödpartiet DUP, vars motstånd hittills stoppat en uppgörelse. DUP – vars stöd är nödvändigt för Mays konservativa regering – slog bakut i måndags mot den uppgörelse som då var på gång, då man befarade att den skulle skapa en klyfta mellan Nordirland och resten av Storbritannien.
Gränsfrågan mellan Irland och Nordirland har varit ett hett ämne då en hård gräns mellan länderna skulle orsaka stor ekonomisk skada för båda parterna och riskera att oroligheter dem sinsemellan blossar upp på nytt.
Enligt May innebär fredagens överenskommelsen dock att man både kan undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland men samtidigt behålla Storbritanniens ”ekonomiska integritet”. Exakt hur det ska gå till blir ett resultat av kommande förhandlingar om hur handeln ska fungera.
”Ingenting är klart förrän allt är klart”
I Dublin är hursomhelst den irländska regeringen nöjd.
”Vi har säkrat oss garantier för hela ön Irland: fullt skydd för Långfredagsavtalet, fredsprocessen, den all-irländska ekonomin och att det inte kan bli NÅGON HÅRD GRÄNS på ön Irland efter brexit”, skriver utrikesminister Simon Coveney på Twitter.
Enligt Sky News fortsätter DUP att jobba med gränsfrågan på fredagen.
– Det finns fortfarande frågor om gränsuppgörelsen som vi skulle ha velat få mer klarhet kring, men vi hade inte mer tid, säger partiledaren Arlene Foster enligt Reuters efter att uppgörelsen tillkännagavs.
”Ingenting är klart förrän allt är klart”
DUP konstaterar även att mycket arbete återstår att reda ut i många frågor – men också att ”ingenting är klart förrän allt är klart”.
”Hur vi röstar om en uppgörelse om fas två kommer att bero på vad den innehåller”, heter det från partiet enligt Reuters.
Enligt en talesperson för Theresa May kommer Storbritanniens "nota" för EU-utträdet att landa kring 35–39 miljarder pund – motsvarande drygt 40 miljarder euro, eller 400 miljarder svenska kronor, rapporterar Reuters.