Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kvinnopotter blir stridsfråga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-03

IF Metall hotar lämna LO om de finns med i nästa avtalsrörelse

IF Metall vill att de så kallade kvinnopotterna inte ska finnas med i nästa avalsrörelse - annars hotar man att lämna LO.

Kommunal har däremot krävt att potterna ska vara kvar.

Kvinnopotterna blir troligen en stor stridsfråga för förbunden.

IF Metall hotar att lämna LO och om de så kallade kvinnopotterna kommer att var kvar i nästa avtalsrörelse, skriver Svenska Dagbladet i dag.

En rapport från IF Metall som publiceras på måndagen kommer att utgöra en viktig grund till de förhandlingar som förbundet ska föra på LO-kongressen.

”Reglerar för mycket”

I rapporten skriver man att kvinnopotterna reglerar alltför mycket av förhandlingarna och vill inte att de ska var kvar i nästa avtalsrörelse.

Därmed ställer sig IF Metall i direkt motsättning till Kommunal som har krävt att potterna ska vara kvar.

Enligt Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, hotar kraven att äventyra hela förhandlingsmodellen.

- Vi skulle aldrig acceptera att arbetsgivarna lägger fram en tabell som säger hur mycket de olika förbunden ska ha, säger han till Svenska Dagbladet Näringsliv.

- Vår ambition är att vara kvar i samordningen. Men vi måste göra en avvägning av vad som är bäst för våra medlemmar. Det är deras villkor vi är satta att kämpa för.

”Mindre kvalificerade uppgifter”

Enligt Löfgren bidrar inte kvinnopotterna till att lösa problemet med jämställda löner. I stället menar han att den könsuppdelade arbetsmarknaden ställer olika krav på mäns och kvinnors arbete.

- Tyvärr har det blivit så att kvinnor ofta får mindre kvalificerade arbeten, säger han. De får ofta arbeta hårt och blir utslitna. Men vid en objektiv värdering handlar det om mindre kvalificerade uppgifter som är lägre värderade.

IF Metall vill i stället att kvinnor ska få större möjlighet till kompetensutveckling och att familjelivet ska bli mer jämställt.

Diskussionen kommer at bli hård, tror Löfven.

- Nu är det upp till oss alla att föra debatten på rätt nivå, så att vi inte gräver ner oss i några gropar, säger han till Svenska Dagbladet.