Sjunga med samvetet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-26

EMILIA RYDBERG tar sitt ansvar och sjunger för att väcka debatt i HIV-frågan.

Röda Korsets Ungdomsförbund ordnar gala för att bryta tystnaden runt HIV-problematiken i Sverige. Montys Loco, Lasse Lindh och Emilia Rydberg uppträder för att uppmärksamma en av vår tids värsta epidemier. Intäkterna går oavkortat till kampen mot aids. Emilia berättar varför hon väljer att ta sitt sociala ansvar.

Hur gick det till när du blev en del av Live Aids Day?

- Jag blev informerad om Aids Day genom min vän, producent och medmusikant Figge Boström. Vi kände båda att vi ville ställa upp och visa vårt engagemang. Vår vän Johan Lindman ville också spela så han tar med sin gitarr.

Vad kan vi förvänta oss från ditt uppträdande?

- Vi kommer köra halvakustiskt och blanda låtar från mina tre album. Plus att vi spelar låten "Song for you" som vi skrivit, spelat in och skänkt speciellt till den här dagen.

UNICEF, Amnesty och Rätt till vård-festen har alla ägt rum nyligen. Varför tror du att vi ser en sån explosion av välgörenhetsgalor som vi gör just nu?

- Kanske har vi gått in i en ny tid där handling är ledordet? Och det är mycket positivt om du frågar mig.

Som artist, vad får dig att ta ökat socialt ansvar som du gör?

- Jag vill leva i ett Stockholm och i en värld som mår bra.

På vilket sätt kan vanliga människor hjälpa till i aids-frågan?

- Genom att ta del av all information som finns. Att aldrig tystna, men alltid prata med människor i sin omgivning, ställa frågor och söka svar. Eller skänka pengar till Röda Korsets Ungdomsförbund som gör ett fantastiskt arbete.

Slutligen, vad kan vi förvänta oss av Emilia i framtiden? Nytt material?

- Jag har massa spännande saker framför mig. Jag arbetar på mitt fjärde album, ska göra Melodifestivalen i vår och håller på att producera en dokumentärfilm om min far Teshome Mitiku - om hans enorma betydelse för musikundret "Swinging Addis" i 60-talets i Etiopien.

Ruben Brundell

Allt om Stockholm

2008-11-26