Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Växande uppror bland sjuksköterskor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

Fatma Aslan: Jag säger upp mig om jag inte får en vettig löneförhöjning

Cirka 23 000 kronor.

Det är genomsnittslönen för en landstingsanställd sjuksköterska i Sverige.

Nu växer löneupproret på nätet bland sjuksköterskorna och annan vårdpersonal.

Två frustrerade sjuksköterskor på Centrallasarettet i Västerås startade löneupproret. De skrev ett manifest och lade ut det på nätet. Hittills har cirka 13 000 skrivit på och visat sitt stöd.

– Det är jätteroligt. Jag hoppas det blir många fler underskrifter än så, säger den 28-åriga lungmedicinsköterskan Fatma Aslan som tillsammans med sjuksköterskan Rolf Forslund startade löneupproret.

”Skandal”

”Med tanke på att de flesta av oss har minst tre års högskoleutbildning, är det en skandal att våra löner är så låga, och att löneutvecklingen i stort sett varit obefintlig de senaste åren. Hur går det logiskt eller moraliskt att försvara att sjuksköterskorna på centrallasarettet i Västerås har erbjudits tre procent i löneförhöjning, samtidigt som en landstingsdirektör fått en 50-procentig löneförhöjning?” skriver sjuksköterskorna i sitt manifest som även omfattar bland annat barnmorskor och biomedicinska analytiker.

– Jag har tre års utbildning och har arbetat i tre år. Jag tjänar 18 800 i månaden. Jag vill inte ha det så. Jag står kvar och stampar på samma ställe. Jag vill ha en utveckling nu och ingen klapp på axeln, säger Fatma Aslan om sin egen situation.

Känner sig sviken

Fatma Aslan är medlem i Vårdförbundet men är inte nöjd med deras insatser.

– Vi märkte att Sveriges landsting och kommuner inte tog oss på allvar i förhandlingarna och Vårdförbundet har svikit oss.

Hon hotar att säga upp sig från sin arbetsplats om villkoren inte förbättras. Upproret var från början regionalt men börjar nu sprida sig över landet. Enligt Fatma Aslan bör Vårdförbundet ställa samma krav nationellt nu när avtalsrörelsen är i full gång.

– Jag hoppas att man kommer börjar prata om mer än tre procent lönesförhöjning. Annars säger jag upp mig och många andra är beredda att göra samma sak.

LÖNEUPPRORET
2008