”Vårdaren tog över mitt liv”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-25

Rederiet-stjärna blev lurad på mer än 300 000

Utnyttjad Dramatenskådespelaren Tommy Nilsons liv förändrades totalt 2007 när han blev sjuk och han tvingades amputera ena benet. Det var efter det han kom i kontakt med den vårdare som nu ska inför rätta misstänkt för grovt mutbrott.

Dramatenskådespelaren Tommy Nilson, 74, blev svårt sjuk. Fast i sin lägenhet, beroende av hemtjänsten.

Nu anklagas en 33-årig vårdare, mot sitt nekande, för att ha misshandlat honom – och tvingat till sig över 300 000 kronor.

– Han var som Dr Jekyll och Mr Hyde. Han tog över mitt liv, säger Tommy Nilson.

Tommy Nilson och Margareta Byström i ”Rederiet”.

Tommy Nilson har haft flera stora filmroller, han har uppträtt på de finaste teaterscenerna och varit med i den folkkära serien Rederiet.

Våren 2007 förändrades hans liv totalt. Tommys fot svartnade. Han tvingades amputera ena benet. Dessutom visade det sig att han hade både långt gången diabetes och en tarmsjukdom.

Blev förälskad

När han kom hem efter över tre månader på sjukhus var han beroende av hjälp dygnet runt. Han kunde inte ens kliva upp ur sängen själv.

– Jag var så ensam att jag funderade på att ta mitt liv. Jag kände mig som ett paket, säger han.

Då kom den 33-årige hemtjänstvårdaren in i hans liv. Han skulle sköta om Tommy på dagarna.

33-åringen tog sig tid att prata med Tommy, följde honom på teater, gav honom en kram nu och då, ett vänligt ord, presenter. Skådespelaren kände sig uppskattad och sedd.

– Han var underbar, mycket älskvärd. Han betydde så mycket för mig. Jag blev förälskad. Men vi hade aldrig något romantiskt förhållande, säger Tommy.

De kom överens om att 33-åringen skulle hjälpa honom även på kvällen, utan hemtjänstens vetskap. För det skulle vårdaren få 20 000 kronor per månad i handen.

Fick eget Visa-kort

Snart tog vårdaren över skådespelarens ekonomi. Han tog ut pensionen, handlade, betalade räkningarna. Och sin egen ”lön”.

– Men många gånger struntade han i att betala mina räkningar. I stället tog han en hel del pengar själv. Och så krävde han högre och högre lön. Efter ett tag var han uppe i 40 000 i månaden i stället för 20 000, säger skådespelaren.

Dessutom såg han till att Tommy skaffade ett Visakort – som 33-åringen hade full tillgång till.

Men Tommy satte aldrig stopp.

”Jag var dum”

– Jag ville inte förlora honom. Jag var beroende av honom. Han hade sån makt över mig, det var som att han hade tagit över mitt liv. Jag var dum, lite hjärntvättad, säger han.

Skådespelarens konto började tömmas. Han tog lån från vänner för att kunna betala vårdaren. Men det räckte inte. Det blev svårare och svårare för honom att ge 33-åringen pengar. Runt samma tid stod det klart att Tommy inte skulle få ett stort arv som han hade trott att han skulle få.

”Bögjävel”

– När han förstod att han inte skulle kunna få mer pengar förändrades han. Han började misshandla mig. Han spottade på mig, tog tag i näsan och lyfte upp mig, duschade mig med omväxlande iskallt och varmt vatten, knäppte hårt på öronsnibbarna så att det blixtrade av smärta och sparkade iväg rullstolen så att jag åkte in i väggen. Han skrek att jag var värd mindre än skiten i toaletten och kallade mig bögjävel.

– Det pågick varje dag i tre månader. Jag var så rädd för honom.

Till slut tog skådespelaren mod till sig. Han berättade för en gammal vän som kontaktade hemtjänsten som gick till polisen. 33-åringen avskedades omedelbart. Nu ska vårdaren inför rätta – misstänkt för grovt mutbrott.

Enligt åklagarens misstankar har vårdaren kommit åt sammanlagt över 300 000 kronor av skådespelarens pengar under en tidsperiod på drygt ett år.

– Hemtjänstvårdaren har utnyttjat sin ställning för att få personliga fördelar. Han har begärt och fått pengar. Målsägande har varit väldigt beroende av den här personen vilket gör det extra allvarligt, säger åklagaren Malin Palmgren.

Ord mot ord

Till en början fanns även misshandel med som en del i målet, men den punkten är nedlagd.

– Jag ifrågasätter inte det som målsägande har berättat på något sätt. Men det är en annan sak vad man anser att man kan bevisa i rätten. Det blir en ord mot ord-situation, säger Palmgren.

33-åringen nekar helt till brott. Han medger att han fått pengar av Tommy Nilson, men inte så mycket som åklagaren påstår, och han nekar helt till att ha misshandlat Tommy.

Tommy har bytt lås. Han har svårt att sova och blir rädd så fort han hör att någon står vid hans dörr. Han sitter i en ekonomisk knipa som han inte vet hur han ska lösa.

Men samtidigt försöker han gå vidare med sitt liv. Han hoppas på en nypremiär av Den fula ankungen som han spelade ifjol.

– Drömmen är att få avsluta min 61-åriga karriär med att spela på Dramaten igen, säger han.

Aftonbladet har förgäves sökt 33-åringen.

ANNONS