Mustiga favoriter och blask på burk
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-23
Göran Winbergh testar höstens öl
Märgfylld kropp med smakfull själ. Det är vad som krävs av ett gott öl i höstmörkret.
Aftonbladets ölexpert, Göran Winbergh, tipsar om sina mörka och ljusa favoriter. Och varnar för tio öl som förvärrar höstblasket.
När vinden tjuter, regnet piskar och mörkret lägrar sig över bygden kryper man gärna ner i soffan med en värmande öl. Men det krävs lite annorlunda brygder för att hålla höstrusket stången – fylligare, maltigare, smakrikare, fruktigare.
Och mörkare. Ont skall med ont… Inget fördriver höstmörkret bättre än en kolsvart öl. Porter, stout, mörk lager – dessa ofta smädade drycker med få supportrar är märkligt värmande. Våga prova, nu när det är säsong.
Men förbanna inte mörkt öl – drick en ljus. För den som inte vågar ta språnget till de svarta finns det blonda (eller vackert höstlövsbruna) alternativ – tjecköl och ale. Tjeckiska pilsner är ofta matigt maltiga. Engelska, och brittiskinspirerade, ale spelar på den fylligt fruktiga planhalvan.
Undvik däremot de enklare ljusa lagerölen. Visst kan en iskall burkbira sitta som gjuten en stekhet sommardag. Men höstölen bör vara källarsvala, inte frostkylda. Försök inte dricka de billiga lagerölen höstsvala – de smakar strävt syntetsött och osunt.
Här är mina tio mörka favoriter, och mina tio ljusa (och mellanbruna) dito. Men här är också tio öl du bör undvika, åtminstone som mysöl i höstskymningen.