Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

10 000-tals mänskliga sköldar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-27

”Bomberna fortsätter att falla”

Trots löfte om eldupphör fortsatte artillerielden i Sri Lanka på måndagen, uppger flera nyhetsbyråer.

I skottlinjen sitter tiotusentals människor fast som mänskliga sköldar.

FN varnar för en humanitär katastrof i området.

En regeringssoldat patrullerar gatorna i en stad i norra Sri Lanka.

Den hårt tränga gerillan tillkännagav på måndagen en ensidig vapenvila i konflikten med regeringen i Colombo. Den avvisades av regeringen som kräver en total kapitulation av de tamilska tigrarna

”De måste ge sig”

– Detta är ett skämt. De strider inte mot oss, de flyr från oss. Det behövs inget eldupphör. De måste ge sig. Så är det bara, sade försvarsminister Gotabaya Rajapaksa till nyhetsbyrån AFP.

Efter hårda internationella påtryckningar meddelade dock regeringsstyrkorna på måndagsförmiddagen svensk tid att man skulle upphöra med såväl tunga beskjutningar som flyganfall.

– Vi har nu uppnått vårt syfte, sa Gotabaya Rajapaksa.

Men enligt den rebellvänliga nyhetssajten Tamilnet fortsatte artilleripjäserna att svepa in över den lilla landyta där tiotusentals civila desperat försöker att fly.

Katastrofzon

FN har tidigare varnat för en fullskalig humanitär katastrof i området där Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) de senaste månaderna har varit hårt trängda av Sri Lankas armé.

Det är okart hur många civila som finns i området. Uppgifterna varierar från ett tiotusental till så många som 160 000. Klart är att en enorm flyktingström nu försöker att lämna den lilla kustremsa på den norra delen av ön där striderna rasat.

Många av flyktingarna, främst kvinnor, barn och äldre, är skadade och sjuka, uppger Röda Korset.

Civila offer

– Situationen är inget annat än katastrofal. Våldsamheterna har dödat eller skadat hundratals civila, i en befolkning som bara har minimal tillgång till sjukvård, säger Internationella Röda korsets chef Pierre Krähenbühl.