Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Carl Bildt ångrar inte ”klantigt” uttalande

Publicerad 2012-09-17

Det blev hårda kramar och glädjetårar när Johan Persson fick återse sina anhöriga på Arlanda.

I en intervju i Dagens Nyheter kritiserar Johan Perssons pappa Carl Bildt för hans ”klantiga” uttalade efter gripandet.

Utrikesministen ångar däremot inte vad han sa.

– Jag fick ett sms från honom där han ärligt berömde mina insatser, säger han.

Carl Bildt.

Carl Bildts första uttalande efter att Martin Schibbye och Johan Persson gripits i Etiopien var att de ”gett sig in i ett konfliktområde som vi har avrått mycket starkt ifrån”.

Uttalandet tolkades av många som att journalisterna fick skylla sig själva i och med att de tagit sig in i landet.

I SVT:s Agenda svarade Carl Bildt på kritiken.

– Det är något vi brukar säga i sådana här fall. Bland annat därför vi vill visa att i sådana här områden är våra möjligheter att hjälpa är begränsade. Det hindrar däremot inte att vi hjälper dem, säger han i programmet.

Har inte haft kontakt

Carl Bildt menar däremot att han ångrar att han sa att svenskarna var nära att dödas vid gripandet.

– Det var inte populärt i Etiopien och där kanske diplomatin kunde ha varit lite tystare än vad den faktiskt var, säger han i programmet.

Carl Bildt har inte varit i kontakt med Martin och Johan sedan de kom hem till Sverige eftersom han befunnit sig i Ukraina. Han säger att han kommer att ta kontakt med dem "vart det lider".

Skräckscenariot: 4-5 år

När Aftonbladet frågar Carl Bildt om kritiken från Kjell Persson säger han att han fått ett sms från honom. I sms:et skriver Persson att han var "rätt olycklig över intervjun" i DN.

– Jag fick ett sms från honom. Då sa han att det var en bisats i en lång intervju där han ärligt berömde UD:s, regeringen och mina insatser för att få dem fria och framförde sitt stora tack.

Carl Bildt kan inte svara på om Sverige kommer rikta skarpare kritik mot Etiopien nu när svenskarna är fria. Han hoppas däremot på ett starkare samarbete med landet i framtiden.

– Nu ska vi vara glada över att vi har fått ut dem. Flera experter trodde att de skulle kunna få sitta fyra, fem år – det hade varit ett skräckscenario, säger han.