Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Shahin, 11, trött på internetsnusket

Uppdaterad 2012-11-05 | Publicerad 2012-11-04

Experten: "Inte sajterna det är fel på - det är typerna som hänger där”

Shahin, 11, från Vällingby, var en av Moviestarplanets användare – tills nu.

Onlinespelet Moviestarplanet har över en miljon användare i Sverige.

Shahin, 11, från Stockholmsområdet var en av dem – tills nu.

– Jag tycker inte att barn ska behöva läsa allt snusk, sex och svärord som finns där, säger han.

Onlinespelet Moviestarplanet är utvecklat av danska forskare med målet att få barn att lära sig mer och bättre engelska. Användarna får varsin figur som sedan interagerar i en virtuell onlinevärld. De kan köpa saker, kläder, spela in filmer, upprätta relationer, chatta och spela mot varandra.

I Sverige finns uppåt en miljon svenska användarkonton, Shahin, 11, har under en period varit en av dem.

– Jag känner många som är där och det är egentligen ett väldigt roligt spel, säger han.

För mycket sex och snusk

Men Shahin har också reagerat på den råa tonen som förs på sajten.

– Det är mycket snusk. Sex och svärord och kränkningar. Jag tycker inte att barn ska behöva läsa allt det där. Därför slutade jag, säger han.

Shahin berättar bland annat om ett forum där en anonym användare ställt frågor till killar om de haft sex med andra killar.

– Det är obehagligt. Jag tänkte på det där i en vecka efteråt. Alla är ju anonyma. Man vet inte vilka de är, hur gamla de är eller var de bor. Jag gick hem till mamma och berättade vad jag hade läst. Hon tyckte inte att jag skulle spela mer, och det har jag inte gjort sedan dess.

Kontrollen otillräcklig

Enligt hemsidan övervakas interaktionerna på sajten av Moviestarplanets medarbetare. Användarna kan enkelt larma om någon använder otillåtna eller kränkande uttryck. Chatten begränsas också av en så kallad svartlista med förbjudna ord.

– Men de är lätta att komma runt genom att stava fel eller göra ett mellanslag, säger Shahin.

Han poängterar att föräldrar borde ha bättre koll på Moviestarplanet och inte förutsätta att sajten är harmlös bara för att den riktar sig till barn.

– Barnen borde berätta mer för sina föräldrar. Det blir inte bättre för att man håller det hemligt, säger han.

Shahins mamma, Azhar, 34, har sett flera chattmeddelanden som dykt upp på sonens profil.

– Det är inte okej på något sätt. Riktigt obehagligt. Men jag är glad att han reagerade och att vi kan prata om det, säger hon.

Inte fel på sajterna – fel på typerna

Enligt Mats Andersson, internetanalytiker specialicerad på ungdomssajter, stämmer Shahins redogörelse med hans egna analyser.

– Absolut, vi får rapporter om det här hela tiden. En enkel regel är att där barnen finns, finns också de här obehagliga typerna. Vi ser ofta inlägg skrivna på ett sätt så man omedelbart inser att det inte kan vara skrivet av ett barn. De kan exempel fråga småflickor om de tar på sig själva och om de har fått orgasm, säger han.

De vuxna som rör sig på barn- och ungdomssajterna är, enligt Mats Andersson, också väldigt duktiga på att få kontakt med barnen och sedan styra samtalet till att handla om sex.

– Det är egentligen inte fel på sajterna, det är fel på typerna som hänger där. Därför är det oerhört viktigt för föräldrar att inte skuldbelägga barnen. Prata om det i stället, ha en dialog med barnen.

Aftonbladet har sökt företaget bakom sajten utan framgång.